Scandal pe referendumul privind independenţa Scoţiei

0

Prim-ministrul Scoției, naționalista Nicola Sturgeon, a avertizat sâmbătă că blocarea unui nou referendum privind independența, aprobat de Parlamentul autonom al Scoției, „ar fractura” Regatul Unit „dincolo de orice posibilitate de refacere”, transmite EFE.

La încheierea congresului de primăvară al Partidului Naționalist Scoțian (SNP), Sturgeon a insistat că va promova un nou plebiscit, în ciuda faptului că prim-ministrul britanic Theresa May a declarat că se va opune organizării unei noi consultări înainte de stabilirea termenilor ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Sturgeon s-a declarat deschisă să dialogheze în privința datelor unui referendum și a reiterat că blocarea definitivă a unei consultări ar submina „noțiunea de Regat Unit ca parteneriat respectuos între egali”. „Odată ce termenii Brexitului vor deveni clari, dar când încă va mai fi timp pentru ca scoțienii să poată alege, va avea loc un referendum privind independența”, a declarat liderul SNP în fața militanților formațiunii reuniți la Aberdeen (nordul Scoției), informează Agerpres.

Pentru lidera naționalistă, apropiata ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană și din piața unică europeană justifică convocarea unui al doilea referendum, după cel organizat în septembrie 2014 și la care 55,3% dintre scoțieni au optat pentru rămânerea în actuala structură statală.

„Luni la rândul am încercat să ajung la o înțelegere cu șefa guvernului” britanic, a declarat Sturgeon, care a dat asigurări că „a acceptat faptul că Scoția va părăsi Uniunea Europeană împreună cu Marea Britanie” cu condiția să se încerce menținerea Scoției în piața unică europeană. „Am propus ca Parlamentul scoțian să primească prerogative sporite pentru a încerca să protejez interesele Scoției într-o Mare Britanie post-Brexit”, a declarat Sturgeon, care a susținut că solicitările ei s-au lovit „de un zid de intransigență”. Lidera SNP a avertizat că, dacă May va dovedi „aceeași lipsă de flexibilitate” în viitoarele negocieri cu Bruxellesul pe tema Brexitului, atunci acest proces va fi un dezastru.

Parlamentul din Holyrood (Edinburgh) va dezbate miercurea viitoare propunerea de a transmite o petiție oficială guvernului britanic în vederea convocării unui nou referendum.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.