Ion Caramitru și Nora Iuga, decorați de Iohannis

0

Poeta Nora Iuga şi actorul Ion Caramitru au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Comandor, respectiv, cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Cavaler. TVR a transmis LIVE evenimentul. Discursurile preşedintelui Klaus Iohannis, ale poetei Nora Iuga şi actorului Ion Caramitru pot fi urmărite în secţiunea VIDEO.

Declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

„Stimată doamnă Nora Iuga, sunteți internaţional recunoscută ca poetă, prozatoare, traducătoare. Desfășurați o carieră extraordinar de prolifică, apreciată de publicul cititor și de critica literară din România și de peste hotare.

Creaţia dumneavoastră, fie ea poezie ori proză, impresionează prin virtuozitatea folosirii limbii, prin forța expresivității lirice. Opera dumneavoastră reprezintă un reper în literatura română contemporană. Poeți și scriitori, publicul din cele mai diverse generaţii vă apreciază şi vă iubesc.

Ne-ați dăruit deopotrivă creaţiile dumneavoastră, dar şi opere ale marilor nume ale literaturii universale prin traduceri valoroase în limba română.

Viaţa şi opera dumneavoastră demonstrează foarte bine că scrisul înseamnă nu doar vocație, dar și misiune. Sunteţi un exemplu de vitalitate pentru angajamentul dumneavoastră în apărarea valorilor fundamentale pe care se sprijină cultura: respectul diversităţii, toleranţa şi libertatea.

Pentru toate aceste argumente şi împliniri, am deosebita plăcere să vă înmânez această înaltă decorație a Statului român.

De Ziua Internațională a Poeziei, suntem fericiţi să putem omagia creațiile poeților din întreaga lume, spiritul libertăţii şi solidaritatea în jurul marilor valori ale umanităţii prin cinstirea unui merituos om de cultură român.

Vă doresc multă putere de creație în continuare! La mulți ani!

Stimate domnule Ion Caramitru, aţi împlinit de curând 75 de ani şi doresc în primul rând să vă urez «La Mulţi Ani!». Cu acest prilej, prin Ordinul Naţional «Steaua României», pe care am plăcerea să vi-l înmânez astăzi, recunoaştem rolul pe care l-aţi avut după 1990 în modernizarea şi structurarea mecanismelor instituţionale ale culturii. Statul Român vă răsplăteşte o carieră ce v-a adus în faţa iubitorilor de teatru şi poezie de pe toate meridianele lumii, dar mai ales v-a adus admiraţia şi aprecierea publicului românesc.

Sunteţi deopotrivă un creator, un interpret şi un reprezentant dedicat al breslei artiştilor scenei. Exemplificați compatibilitatea dintre artist şi cetăţeanul angajat. În fața noilor generaţii care își caută reperele culturale, misiunea primei scene a țării este deosebită. Din această perspectivă, Ordinul Naţional «Steaua României» conferit astăzi este nu doar o simbolică recunoaștere a meritelor, dar și un mandat de onoare pe care, prin dumneavoastră, îl transmit Teatrului românesc.

Stimată doamnă Nora Iuga,

Stimate domnule Ion Caramitru,

Doresc să profit de acest moment pentru a sublinia încă o dată faptul că România nu are o resursă mai valoroasă şi mai apreciată decât cultura. Deseori oamenii care o slujesc sunt și purtătorii speranţelor noastre într-o lume mai bună, luminată de valori, deschisă şi tolerantă, iar cariera dumneavoastră dovedeşte acest lucru.

Cu convingerea că o astfel de lume nu este o utopie, că ea se ridică pe ceea ce dumneavoastră aduceți culturii românești și universale zi de zi, închei urându-vă «La Mulți Ani!»”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.