Senatorii amână dezbaterile pe legea grațierii

Share:

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a venit, marţi, la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului privind Legea graţierii, cerând amânarea discuţiilor pentru ca Executivul să vină cu măsuri „complementare”, considerând că graţierea executării pedepselor nu reprezintă o soluţie „miracol”, ci trebuie să facă parte dintr-un pachet. 

Comisia juridică a Senatului a amânat, marți, în unanimitate, la cererea ministrului Justiției, pentru data de 11 aprilie, dezbaterea proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate.

Preşedintele Comisiei, Şerban Nicolae, a susţinut punctul de vedere al ministrului, dar a cerut ca proiectul Guvernului să fie totuşi discutat, urmând să aibă loc o dezbatere amplă ulterioară.

„Problema pe care o discutăm este foarte importantă. Problema supraaglomerării din penitenciare este foarte importantă. Dacă e să pun în balanţă celeritatea rezolvării proiectului de lege cu importanţa problemei care trebuie rezolvată, în opinia mea balanţa ar înclina către importanţa proiectului de lege, penitenciarelor, perspectiva deloc plăcută a deciziei pilot (a CEDO – n.r.)”, a spus ministrul Justiţiei, potrivit News.ro.

El a afirmat că graţierea nu reprezintă o „soluţie miracol, minune”, ci trebuie să facă parte dintr-un pachet mai amplu. Ministrul spune că va merge săptămâna aceasta la Bruxelles, unde va avea discuţii pe această temă şi cu oficialii europeni. Din acest motiv, Tudorel Toader a cerut amânarea dezbaterii din Senat.

„E necesară, utilă, amânarea dezbaterii, să venim din urmă cu măsurile complementare care ar rezolva problema penitenciarelor”, a spus el.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Şerban Nicolae, a afirmat că este de acord cu această propunere, ca dezbaterea amplă pe graţiere să fie amânată pentru un moment ulterior, când Executivul va avea un pachet complet, dar consideră că proiectul depus de Guvern trebuie totuşi discutat în comisie, având în vedere şi că pe 25 aprilie se va îndeplini termenul de adoptare tacită.

La dezbaterea de marţi participă membrii Comisiei juridice a Senatului, reprezentanţi ai ANP, AMR, UNBR şi ai Ministerului Justiţiei.

Senatorii jurişti au reluat, marţi, dezbaterea proiectului de Lege de graţiere a unor pedepse, proiect care a fost amânat pe 7 martie. Printre amendamentele depuse la proiectul iniţial al Guvernului se află unul al senatorului PSD Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice, prin care printre beneficiarii graţierii se vor afla şi persoane condamnate pentru corupţie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.