Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat joi un cod etic pentru îngrijirea persoanelor afectate de tuberculoză, pentru a elimina stigmatul și discriminarea față de aceste persoane și a pune capăt unor practici precum izolarea involuntară a bolnavilor de TBC, în afară de unele cazuri excepționale, relatează EFE.

Publicat cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie, acest nou ghid etic oferă un cadru de protecție internațională celor care suferă de această boală, în general persoane defavorizate. Tuberculoza este o boală infecțioasă letală, cu peste 10 milioane de noi cazuri anual și 1,8 milioane de decese pe an (5.000 în fiecare zi), depășind numărul victimelor cauzate de SIDA sau de malarie.

Printre conflictele etice suscitate de această boală figurează izolarea bolnavilor și numărul scăzut al cazurilor înregistrate în diferite țări, mai ales atunci când bolnavii refuză să primească atenție medicală. Cauzele acestui refuz sunt legate de dificultățile tratamentului, de durata sa (între șase luni și doi ani), de toxicitatea medicamentelor și de cheltuielile presupuse de toate acestea pentru o persoană provenită în general dintr-un mediu defavorizat.

La o conferință de presă, Ernesto Jaramillo, specialistul Programului Global de luptă împotriva Tuberculozei al OMS, a explicat că în aceste cazuri se opun drepturilor bolnavului și riscurile pentru sănătatea publică. El a precizat că izolarea trebuie practicată doar ca ultim recurs și doar când nu există alternative.

El a evocat și necesitatea de a se acționa cu solidaritate și de a acorda imigranților acces la aceleași oportunități de diagnostic și tratament ca și restului populației. Dar a ținut să precizeze că un diagnostic de tuberculoză nu justifică sub nicio formă o decizie negativă împotriva imigranților sau a refugiaților și cu atât mai puțin un motiv de deportare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.