Dodon vrea limba rusă obligatorie în școlile în Moldova

Share:

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a declarat că ar fi necesar ca limba rusă să redevină disciplină obligatorie în şcolile din Republica Moldova, statut pe care l-a avut până în anul 2014.

„Cred că este necesar să ne reîntoarcem la studierea obligatorie a limbii ruse în şcoli. A fost pur şi simplu transformată într-o activitate extracurriculară în urmă cu trei ani”, a declarat Igor Dodon, pentru postul Rossiya 24 TV.

Preşedintele a mai adăugat că peste 90% din cetăţenii Republicii Moldova utilizează limba rusă.

Potrivit Codului Educaţiei din Republica Moldova, document adoptat în anul 2014, „statul garantează formarea şi dezvoltarea competenţei de comunicare eficientă în limba română, în limbile minorităţilor naţionale, după caz, şi cel puţin în două limbi de circulaţie internaţională în toate şcolile”, astfel limba rusă a devenit limbă opţională, având un statut similar cu al celorlalte limbi străine.

Întrebat de un jurnalist rus ce are de gând să facă președintele Republicii Moldova pentru a asigura implementarea legilor care permit comunicare în limba rusă, Igor Dodon a precizat că e necesar ca documentele elaborate de autoritățile din Republica Moldova să fie în două limbi.

Ținem să precizăm că nici nu a apucat bine să preia mandatul de preşedinte, Igor Dodon s-a apucat de remanieri. După ce a sfințit biroul unde a stat predecesorul său – Nicolae Timofti, președintele pro-rus a schimbat limba română în „limba moldovenească”. Pe site-ul Președinției, limba de acces a paginii s-a transformat din RO (română) în MD, adică moldovenească.

Pe pagina oficială a președintelui a fost plasată deja biografia lui Igor Dodon. Acolo, acesta indica limba „moldovenească” drept limbă nativă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.