Consecințele nivelului ridicat de plumb

0

Nivelurile foarte ridicate de plumb din unele orașe din Noua Zeelandă înregistrate în perioada anilor ’70-’80 ar fi determinat o scădere a nivelului de inteligență în rândul adulților de azi, a anunțat miercuri o echipă de oameni de știință, informează Xinhua și AFP.

Studiul a demonstrat că dintre cei peste 500 de copii care au crescut în epoca benzinei cu plumb în orașul Dunedin din sudul insulei, cei care au fost expuși la acest element chimic aveau un IQ (coeficient de inteligență) mai mic și un statut social mai scăzut până la vârsta de 38 de ani în comparație cu semenii lor care au interacționat mai puțin cu acest metal.

Nivelurile de plumb din Noua Zeelandă au depășit standardele internaționale în perioada amintită în special din cauza poluării aerului cauzată de autovehicule, se arată într-un comunicat al Universității din Otago.

La acest studiu au participat peste 1.000 de persoane născute în Dunedin între anii 1972 și 1973.

Subiecții cu peste 10 micrograme de plumb pe decilitru de sânge la vârsta de 11 ani au avut la vârsta de 38 de ani un IQ, în medie, cu 4,25 de puncte mai mic decât cel al semenilor lor mai puțin expuși la acest element chimic. În plus, IQ-ul lor a scăzut în timp în comparație cu scorurile obținute în copilărie.

Cercetarea a demonstrat că pentru fiecare creștere de 5 micrograme de plumb în sânge în timpul copilăriei o persoană pierde circa 1,5 puncte de IQ până la vârsta de 38 de ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.