Două filme românești, premiate la Viena

0

Două filme românești – ”Doar o răsuflare”, de Monica Lăzurean-Gorgan, și ”Câini” de Bogdan Mirică – au fost premiate la ediția din acest an a Festivalului de Film LET’S CEE, desfășurat între 21 și 27 martie la Viena, conform site-ului festivalului.

Pelicula regizată de Monica Lăzurean-Gorgan a câștigat premiul pentru ”cel mai bun film” în cadrul competiției de filme documentare, informează Agerpres.

Documentarul câștigător ”ne-a ținut cu sufletul la gură”, a argumentat juriul anunțând premiul. ”Urmăm soarta unei familii într-un mic oraș din Transilvania de-a lungul unei perioade de șapte ani. O serie densă și sensibilă de evenimente construită până la momente de mare intimitate și intensitate, regândind întrebări universale și umane — de viață, iubire și moarte”.

În competiția filmelor documentare s-au aflat zece producții și au mai fost acordate mențiuni de onoare filmului polonez ”Komunia” (Communion) al regizoarei Anna Zemecka și coproducției finlandezo-bulgare ”The Good Postman” (Poștașul cel Bun), a cărui regie este semnată de Tonislav Hristov și care prezintă criza refugiaților într-o tonalitate dulce-amăruie.

Drama socială ”Câini” a regizorului Bogdan Mirică a primit o mențiune de onoare la categoria ”Debuturi promițătoare” a festivalului, la care au concurat 11 producții. Tot o mențiune specială la această categorie a câștigat și drama de familie ”Amzinai kartu” (Together for Ever, Împreună pentru totdeanua) a regizoarei lituaniene Lina Luzyte, în timp ce premiul cel mare a fost acordat cineaștilor Grigor Lefterov și Todor Matsano pentru coproducția italiano-bulgară ”Hristo”.

Tot 11 filme au concurat și în cadrul competiției de scurtmetraje, al cărei motto a fost, în acest an, ”O lume în tranziție”. Filmul rusesc ”Gudenie Shmelya” (Buzzing of a Bumblebee, Zumzetul unui bondar) realizat de Vladimir Beldian a câștigat premiul I. În plus, producția rusească ”Shedevr” (Masterpiece, Capodopera), realizată de Irina Storozhenko, filmul sloven ”A New Home” (Un nou cămin), realizat de Ziga Virc, și coproducția azero—lituaniană ”Shanghai, Baku”, a lui Teymur Hajiyev, au primit mențiuni de onoare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.