„La Bayadere”, spectacol-eveniment la TNB

Spectacol-eveniment joi seară, în Bucureşti, cu cea mai importantă companie japoneză de dans contemporan. „La Bayadere”, într-o versiune adaptată realităţii zilelor noastre, se joacă la Teatrul Naţional. Aproape 30 de dansatori vor urca pe scenă.

Numele companiei – „Noism” – înseamnă un angajament pentru inovaţie, o reinterpretare a ismelor precedente, explică Jo Kanamori, coordonatorul trupei şi regizorul producţiei „La Bayadère”.

A fost elevul lui Maurice Béjart, e un coregraf multi-premiat şi are ambiţia să facă spectacole care să pună întrebări. Pune mare preţ pe expresivitatea corporală, iar dansatorii trebuie să fie în cea mai bună formă.

Jo Kanamori: „Numele trupei duce cu gândul şi la teatrul japonez tradiţional nō, e o formă esenţializată şi abstractă care vorbeşte întotdeauna depre o altă lume de dincolo de realitate. După moarte, un personaj se întoarce şi spune o poveste. Iar în Bayadère sunt multe influenţe din teatrul nō„.

„La Bayadère” e un balet classic, conceput de Petipa, a avut premiera în 1877 la Teatrul Balşoi din Sankt Petersburg. E o poveste melodramatică de iubire regândită acum de japonezul Jo Kanamori, astfel încât să aducă în discuţie clasele sociale sau convingerile religioase din zilele noastre.

Producţia japoneză „La Bayadère” e una impresionantă. Costumele au fost făcute de casa Issey Miyake.

Trupa „Noism” e în România în cadrul seriei „Întâlnirile JTI” şi va avea alte două spectacole la Sibiu, pe 5 şi 6 aprilie, în avanpremiera Festivalului de Teatru de acolo.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.