Proiectul salarizării bugetarilor va ajunge în Parlament
Proiectul Legii salarizării în sectorul bugetar ar putea ajunge în Parlament săptămâna viitoare și ar urma sa fie semnat de toți parlamentarii PSD și ALDE, au declarat pentru Agerpres surse oficiale.
De asemenea, acestea au precizat că dezbaterile pe acest proiect de lege vor avea loc la Parlament, informează Agerpres.
Pe de altă parte, liderul Confederației Naționale Sindicale (CNS) „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, susține că proiectul ar putea fi pus spre consultare pe pagina de internet a Ministerului Muncii la jumătatea lunii aprilie. Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP) a afirmat că a văzut miercuri grilele de salarizare, dar fără text, însă acestea pot primi orice interpretare.
„Parlamentul nu este partener social în negocierea actelor normative cu societatea civilă sau cu organizațiile sindicale sau patronale. Drept pentru care singurul care este partener social și are competență și drept de negociere este Guvernul României prin Ministerul Muncii, iar pe partea cealaltă organizațiile sindicale reprezentative. Din punctul nostru de vedere se sare această negociere de această dată. Negocierea nu are cum să aibă loc cu parteneri sociali care nu sunt trecuți în lege și aici mă refer la Parlamentul României. Recunoaștem valoarea Parlamentului, dar nu putem spune că este partener social”, a afirmat Sebastian Oprescu.
Acesta a mai spus că dezbaterile din Parlament vor avea loc în comisiile de specialitate în care vor fi atât parlamentarii puterii cât și parlamentarii opoziției, dar că în acest caz se pune întrebarea cu cine se poartă negocierile, cu puterea sau cu opoziția.
Potrivit lui Sebastian Oprescu, o asemenea inițiativă nu este legală și nici constructivă și ar putea duce la conflicte de muncă.
Discuțiile pe marginea salarizării unitare au demarat la începutul acestei luni.
Într-un interviu acordat AGERPRES în luna februarie, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, afirma că Legea salarizării unitare ar putea fi trimisă direct Parlamentului și asumată de coaliția majoritară.
„Există varianta să se transmită direct Parlamentului, printr-un proiect de lege al parlamentarilor, adică ea să fie asumată de coaliția majoritară. Deocamdată nu am luat în discuție acest lucru, dar este foarte clar că trebuie mai mult timp pentru dezbaterea în Parlamentul României. Cert este că termenul de adoptare va trebui să fie 1 iulie”, a afirmat Lia Olguța Vasilescu.