Vaccinul pneumococic pentru copii, achiziționat

0

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat sâmbătă, la Zalău, că în acest an ministerul va finanţa, în premieră, achiziţionarea vaccinului pneumococic pentru copii, care poate preveni anumite cazuri de pneumonie, meningită sau sepsis.

„În România există pe schema de vaccinare obligatorie vaccinul pneumococic. Până la această dată, nu s-a finanţat niciodată. În premieră, din acest an, Ministerul Sănătăţii va cumpăra vaccin pneumococic pentru copiii români”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Florian Bodog.

Vaccinul pneumococic este folosit pentru imunizare împotriva diferitelor tulpini de Streptococcus pneumoniae, utilizarea lui prevenind anumite cazuri de pneumonie, meningită sau sepsis.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a precizat că, în circa o lună, va fi rezolvată atât problema vaccinului hexavalent, pentru nou-născuţi, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B şi poliomielitei, cât şi cea a vaccinului tetravalent, care se face la copiii de şase ani, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi poliomielitei.

„Eu, când am venit în minister, am găsit o situaţie catastrofală a vaccinurilor, atât hexavalentul, tetravalentul, cât şi vaccinul pentru hepatită. Intrăm în linie dreaptă. Hexavalentul a fost contractat, tetravalentul a sosit deja prima tranşă. Hexavalentul urmează să intre întreaga cantitate. Pentru hepatită deocamdată nu avem furnizor. Am cumpărat 5.000 de doze de la un furnizor care nu era unul clasic al nostru şi mai avem o ofertă de la Guvernul norvegian. Chiar vineri am semnat nota prin care mi se solicita să aprob ca transportul vaccinului din Norvegia să fie făcut de către Unifarm. (…) Eu zic că într-o lună, cu excepţia vaccinului de hepatită B, cam toate vaccinurile vor fi în ţară”, a susţinut Bodog.

El a adăgat că au fost soluţionate şi problemele legate de rivotril, ce tratează formele clinice de epilepsie ale sugarilor şi copiilor, terapia hepatitelor decompensate şi tratamentul fibrozelor F2 şi F3

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.