Președintele egiptean, primit de Trump la Casa Albă

Share:

Președintele american Donald Trump îl primește luni pe omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi, cu voința declarată de a întări legăturile și de a nu insista pe criticile administrației Obama asupra situației drepturilor omului în această țară, relatează AFP.

Magnatul imobiliar și fostul general, care nu au prevăzut o conferință de presă comună, s-au mai întâlnit deja la New York în septembrie 2016, în plină campanie electorală. Donald Trump se pronunțase atunci în mod elogios la adresa liderului egiptean: „Este un tip fantastic. El a preluat controlul asupra Egiptului cu adevărat”.

Administrația Trump îl laudă în prezent pe cel care conduce Egiptul cu o mână de fier, salutând „măsurile sale curajoase” în domeniul economic și în combaterea terorismului. Lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, dar și modul în care Casa Albă înțelege să schițeze propunerile asupra conflictului israeliano-palestinian ar urma să fie în centrul discuțiilor. Dar întâlnirea va da de asemenea prețioase indicații asupra modului în care noul președinte american înțelege să abordeze problema drepturilor omului cu lideri criticați pe această temă.

Echipa sa a dat deja o indicație: aceasta se va face „în mod privat și discret”. „Credem că este modul cel mai eficient de a aborda aceste subiecte”, a indicat un responsabil american.

Această abordare a provocat indignarea ONG-urilor pentru apărarea drepturilor omului.

„Invitarea lui al-Sissi pentru o vizită oficială la Washington într-un moment în care zeci de mii de egipteni zac în închisori și când tortura este din nou la ordinea zilei este un mod bizar de a construi o relație strategică stabilă”, a estimat Sarah Margon, responsabilă a Human Rights Watch la Washington.

Administrația Obama își înghețase ajutorul militar pentru Egipt în 2013 după destituirea președintelui islamist Mohamed Morsi și represiunea sângeroasă a susținătorilor acestuia.

Dar rolul Egiptului, cea mai populată și mai bine înarmată dintre țările arabe, a determinat Casa Albă să-și flexibilizeze poziția și să reia livrările de armament greu în 2015.

SUA alocă în fiecare an în jur 1,5 miliarde de dolari ca ajutor Egiptului, dintre care 1,3 miliarde în domeniul militar.

Casa Albă, care tocmai a lansat o dezbatere bugetară ce se anunță furtunoasă pe fondul reducerii drastice de ajutor internațional, a promis să mențină un nivel de ajutor „ridicat” pentru Egipt, dar fără a intra în detalii asupra sumei.

Comentatorii se întreabă dacă noua administrație republicană va fi dispusă să desemneze confreria Frații musulmani a lui Mohamed Morsi drept „organizație teroristă”.

„Președintele dorește să audă poziția președintelui al-Sissi în privința acestui subiect”, a răspuns prudent un înalt responsabil american înaintea vizitei. „Ca și alte țări, noi avem neliniști cu privire la diverse activități ale Fraților musulmani în regiune”, a adăugat el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.