Au crescut redevențele din sectorul petrolier

0

Rata medie efectivă a redevențelor și a altor impozite similare a crescut de la 15% în 2014 la 15,7% în prima jumătate a anului 2015 și 16,9% la sfârșitul lui 2015, ajungând la 17,5% în 2016, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță Deloitte, la solicitarea Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).

Comparativ, Deloitte a calculat o medie a ratei de impozitare de 10% la nivelul Europei pentru anul 2015, dar nu a oferit date pentru anul trecut, informează Agerpres.

„Ca parte a acestui studiu, am calculat, de asemenea, o medie aritmetică pentru țările europene producătoare, obținând
o rată efectivă de impozitare de 10% sau 7,9% prin excluderea câmpului Groeningen. (…) Groeningen Olanda reprezintă un câmp de gaze naturale gigant, cel mai mare din Europa și al zecelea cel mai mare din lume, având un regim fiscal separat. Pentru a menține rezervele actuale în câmpul Groeningen, autoritățile olandeze au decis promovarea exploatării câmpurilor mici din Olanda prin acordarea de stimulente fiscale specifice pentru acestea”, se mai arată în studiu.

Rata efectivă de impozitare în România a fost calculată ca medie între redevențele și impozitele similare observabile plătite (redevențe de petrol și gaze naturale, impozite suplimentare și impozitul pe construcții), raportată la veniturile obținute de principalii jucători de pe piața de profil din România, respectiv Romgaz (22,5% — rata efectivă de impozitare în 2015 și 21,8% în 2016) și OMV Petrom (14,7% — rata efectivă de impozitare în 2015 și 15,9% în 2016).

„În ciuda tendinței generale de descreștere observată la nivelul țărilor europene (rata medie a redevențelor și a altor impozite specifice a fost redusă la 10% în 2015 comparativ cu 11,7% în 2014), nivelul de impozitare efectivă în România, la nivelul sectorului de upstream a crescut. Această tendință are la bază, în principal, scăderea veniturilor în comparație cu o descreștere mai mică a valorii nominale a redevențelor și a impozitelor datorate (impozitele suplimentare și impozitul pe construcții). Mai mult, calculul impozitului suplimentar aplicabil gazelor naturale nu a fost corelat cu prețurile reale existente pe piața gazelor”, mai spun autorii studiului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.