Cioloș nu crede în lideri mesianici

Fostul premier Dacian Cioloș consideră că, pe viitor, România nu are nevoie de „tătuci” sau de lideri mesianici, ci de echipe cu proiecte concrete și de coeziune. Cioloș a primit, la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS), premiul GDS pe anul 2016.

„În primul rând, acest premiu se adresează echipei și, în al doilea rând, cred că România, pentru perioada următoare, are nevoie mai ales de echipe care să lucreze în interesul comunității, cred că e nevoie de un efort atunci când vrei să evoluezi anumite mentalități, de un efort să convingem cât mai mulți români că România viitorului nu are nevoie de ‘tătuci’ și nici de lideri mesianici, ci are nevoie în primul rând de coeziune, pornind din încrederea fiecăruia că individual poate să-și asume un destin colectiv”, a afirmat Cioloș la GDS, relatează Romaniatv.net.

El s-a arătat onorat de premiul primit și a arătat că cel mai important lucru realizat de guvernul pe care l-a condus a fost acela de a promova anumite valori.

„Mă simt onorat pentru că, așa cum spuneți, împărtășim multe din valorile pe care am încercat și noi să le promovăm în această perioadă la guvernare și cred că dincolo de orice măsuri de reformă au fost luate sau ar fi putut fi luate, cel mai important lucru în activitatea guvernului pe care l-am condus (…) a fost promovarea unor valori, promovarea unui mod de a fi și a unui mod de a face. Vreau să mulțumesc echipei cu care am lucrat și care merită, mai mult ca orice, orice premiu și orice gând care ar putea fi îndreptat, într-un fel sau altul, asupra acțiunilor pe care le-am întreprins anul trecut”, a mai afirmat Cioloș.

Fostul premier a vorbit și despre planurile de viitor ale platformei pe care a înființat-o.

„Ce facem acum? Am constituit acea asociație — Platforma România 100 — și căutăm împreună cu echipa modalitatea cea mai bună pentru ca activitatea din cadrul acestei asociații să poată să sprijine un proiect în perspectiva 2019-2020. Vom lucra pe proiecte care să dea consistență unui program. (…) Nu e intenția mea, dacă asta e întrebarea, să facem un partid. (…) Cred că o angajare acum, în acest moment, într-un partid politic nou nu ar face decât să dezbine, să fractureze și mai mult forțele care caută să se regăsească, să se redefinească și cred că este important să le fie lăsat timp să facă asta. Lupta și bătălia politică nu vreau să o duc în direcția asta a dezbinării, a provocării, doar de dragul de a avea puterea”, a susținut Dacian Cioloș.

El a admis că este nevoie ca puterea să fie câștigată, însă prin proiecte, nu prin bătălii subterane.

„Eu cred că pentru a construi ceva consistent e nevoie de răbdare și e nevoie de timp și e nevoie ca fiecare lucru să fie făcut la vremea lui. Și cred că e important ca fiecare să simtă atunci când crede că este cel mai util să poată să intre în scenă. (…) Sigur că trebuie să te bați pentru proiecte și pentru idei, dar pentru idei, nu pentru a-ți apăra fundul pe scaun, nu pentru a te proteja, ci pentru idei care să construiască. Cred că prea multă energie s-a consumat și se consumă în bătălii de orgolii, mai mult de mândria de a ocupa o funcție politică, decât aceea de a construi. (…) Eu n-am văzut niciodată funcțiile acestea ca pe împlinire a unei bătălii pentru carieră, pentru mine funcțiile pe care le-am ocupat au fost o responsabilitate. Atât”, a mai declarat Cioloș.

El a adăugat că, în ultima vreme, împreună cu echipa sa caută modalități să mobilizeze energiile celor care doresc să se implice într-o altă modalitate de a face politică.

„Cred că e multă lume care ar fi dispusă să-și dedice timp și energie pentru acțiune publică, pentru acțiune colectivă, dar nu se regăsește în modul actual de a face politică, în modul actual de a promova proiecte la nivel public. Cred că este important să creăm aceste alternative și să încercăm să creăm forme noi de a mobiliza energiile acestea. Asta căutăm de câteva luni de zile: căutăm idei, căutăm modalități ca oamenii care sunt dispuși să se implice, să o facă”, a mai spus Cioloș.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.