Expoziție de tradiții românești, la ICR Stockholm

0

Expoziția de tradiții și obiceiuri dedicată sărbătorii Paștelui, care va fi găzduită de ICR Stockholm în perioada 7 – 9 aprilie, reprezintă un nou prilej de a vorbi despre civilizația românească și despre ortodoxism, dar mai ales de a arăta care este adevărata Românie, a declarat directorul general al Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, Paulina Popoiu.

„Noi mergem pe ideea de Paște, de religie, de simbol pe care oul încondeiat îl are pentru sărbătoarea creștină a Paștelui ortodox, dar nu suntem chiar în afara înțelegerii a ceea ce vrem să spunem. Suedezii nu sunt ortodocși, dar au o serie de obiceiuri de Paște. Noi suntem într-o legătură permanentă cu Muzeul Skansen din Stockholm. Nu suntem pentru prima dată cu o expoziție de acest fel la Stockholm și trebuie să spun că, dacă noi, aici, vorbim de ‘Iepurașul de Paște’, este pentru că el vine din Nord și, iată, ne ducem și noi către Nord cu obiceiurile noastre”, a precizat, pentru Agerpres, Popoiu.

Ea a adăugat că în Nordul Europei trăiește o comunitate destul de mare de români, care au fost invitați la eveniment.

„E o comunitate destul de mare în Nord și nu neapărat la Stockholm și în Suedia, ci în Nord. O comunitate românească, care, sigur, a fost anunțată și care va veni către expoziție și către ceea ce noi avem de spus. De altfel, duminică dimineața, Episcopul Macarie al Europei de Nord va oficia o slujbă la care vor participa atât români, cât și suedezi, parte dintre aceștia muzeografi la Muzeul Skansen. Este încă un prilej să vorbim despre civilizația românească, despre ortodoxism și, în acest context, să mai arătăm, iată, cine este adevărata Românie”, a adăugat Paulina Popoiu.

Organizată de ICR Stockholm, în colaborare cu Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București, cu Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord și cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Suediei, expoziția urmărește prezentarea uneia dintre cele mai frumoase și apreciate tradiții românești — încondeierea ouălor, ridicată la nivel de artă, în mai toate regiunile țării noastre.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.