Palatul Cultural din Blaj, premiat de UE

0

Palatul Cultural din Blaj, inaugurat în 1936 în prezența Regelui Carol al II-lea și avariat grav în urma unei explozii în 1996, reabilitat recent printr-o investiție de aproximativ un milion de euro, a primit premiul Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural 2017/Premiile Europa Nostra, cea mai înaltă distincție din Europa în domeniul patrimoniului.

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat, miercuri, câștigătorii Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural 2017/Premiile Europa Nostra, printre laureați aflându-se și Palatul Cultural din Blaj, la categoria conservare, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Reprezentanței CE în România, informează Agerpres.

”Cei 29 de laureați din 18 țări sunt recunoscuți pentru realizările lor notabile în conservare, cercetare, servicii dedicate și educație, formare și sensibilizare”, menționează sursa citată.

Juriul, format din experți independenți, a examinat un total de 202 dosare prezentate de organizații și persoane fizice din 39 de țări din Europa.

Printre laureații la categoria conservare se numără, alături de Palatul Cultural din Blaj, Orașul antic din Karthaia, insula Kea, Grecia, Bastionul Palatului marelui Maestru din Rodos, tot din Grecia, Piramida albă din Roma, Italia, Fortăreața Cap Enderrocat, Mallorca, și Acoperișul pentru ruinele Mănăstirii San Juan din Burgos, ambele din Spania.

În ceea ce privește Palatul Cultural din Blaj, acesta a suferit daune importante în urma incendiului din 1996, rămânând în picioare doar pereții exteriori și compartimentările interioare.

Juriul a recunoscut această calitate a proiectului, apreciind că autoritățile locale au „izbutit cu succes, prin intervenții minime, să evoce arhitectura pierdută a clădirii istorice aflate în ruină”, iar „prin adăugarea doar a unor funcțiuni și elemente structurale esențiale, fără demolări, s-a reușit valorificarea vestigiilor patrimoniului existent”.

Totodată, potrivit sursei citate, juriul a consemnat și a apreciat mult „felul în care clădirea a încurajat o implicare socială vie, precum și impactul social și economic pe care aceasta l-a avut asupra comunității locale”.

Palatul Cultural din Blaj a fost recent reabilitat de un consorțiu format din două firme harghitene, printr-o investiție de aproximativ un milion de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.