Tudorel Toader îl pune la punct pe Florin Iordache

0

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a anunţat miercuri că a elaborat proiectul de lege privind Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, urmând ca acesta să intre în procedură parlamentară. Proiectul nu conţine un prag valoric pentru abuzul în serviciu, prilej pentru ministru să-i dea o replică lui Florin Iordache: 

„Am elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Porcedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Modificările la cele două coduri vizează strict, aşa cum am mai declarat, punerea de acord a codurilor cu deciziile Curţii Constituţionale, nimic mai mult, nimic mai puţin. Am făcut modificările pentru punerea în acord atât cu deciziile de admitere pur şi simplu şi sunt şi cele interpretative”, a declarat ministrul Justiţiei, citat de Mediafax.

Tudorel Toader a precizat că nu va exista un prag pentru abuzul în serviciu.

„Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag pentru că în dispozitivul CCR nu se vorbeşte despre prag. (…) Eu va rog sa acceptati ideea ca stiu bine continutul si ratiunile deciziei CCR referitoare la abuzul in serviciu pentru ca eram inca judecator. Stiu bine considerentele deciziei pentru ca am participat la redactare”, a spus ministrul Toader.

Jurnaliştii i-au amintit că a fost criticat de Florin Iordache, predecesorul său şi iniţiatorul Ordonanţei 13, pentru lipsa pragului, ceea ce a atras o replică dură a lui Toader.

„Pot da multe raspunsuri… Dansul are perspectiva de a privi in viitor, eu am sansa de a privi in trecutul dumnealui”, a răspuns actualul ministru, care a precizat în continuare că proiectul de lege va urma calea parlamentară, nu a ordonanţei de guvern.

„Si ministerul, si comisiile juridice, si camerele Parlamentului, avem competente complementare. Nu ne excludem unii pe altii, ci ne completam. Eu voi da drumul proiectului fara prag. Proiectul de lege il voi pune sa aiba, ma rog, aprobarea Guvernului si il voi trimite in dezbatere publica si procedura parlamentara, deci nu va fi ordonanta. Cand va ajunge acolo unde se va intalni cu dnul ministru Iordache, dumnealui, avand experiente mai vechi sau recente, poate sa intervina asupra textului de lege. Noi suntem initiatori, iar dansii sunt decidenti”, a mai precizat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a mai declarat că vor fi elaborate şi alte proiecte de lege care să pună în acord legislaţia cu deciziile CCR.

„Vom continua cu elaborarea altor proiecte de lege pentru punerea de acord a întregii legislaţii cu deciziile CCR, de admitere sau de respingere”, a completat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a mai spus că se lucrează şi la pachetul de legi pentru justiţie.

“Lucrăm la pachetul de legi pentru justiţie. Avem draftul nostru, puncte de vedere de la bună parte dintre autorităţile avizatoarea în procedură. Aşteptăm şi punct de vedere de la CSM şi va lua drumul în dezbatere publică şi procedură parlamentară”, a mai spus Tudorel Toader.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.