Războiul din care nu câștigă nimeni

0

Liviu Dragnea conduce, cu mână forte, PSD. De altfel, Dragnea este singurul for decizional în PSD. Toate deciziile partidului sunt luate de/cu acordul acestuia. Nu există o cale de mijloc, nu există un alt lider al partidului care să își poată asuma o decizie importantă privind partidul sau guvernarea. Dragnea vrea să știe tot, să controleze tot, să impună tot! Nu există derapaje, nu există poziții divergente (Mihai Chirica a plătit politic pentru că a avut curajul să spună ceea ce gândește despre OUG 13! ), nu există opoziție, nu există decât o obediență totală, absolută, față de șeful suprem.

Sunt convins că mulți dintre liderii PSD de la nivel central și local sunt nemulțumiți de modul autoritar în care Dragnea conduce partidul. Dar teama, lașitatea, ipocrizia, nici nu mai contează ce, îi face pe mulți dintre aceștia să execute, în poziție de drepți, deciziile lui Dragnea!

Victor Ponta a ieșit, însă, din frontul soldaților obedienți din Kiseleff. Vorbește tranșant, avertizează, acuză, îi declară, deschis, război lui Dragnea. Nu pot, însă, să nu mă lovesc, frontal, și de ipocrizia lui Ponta. Cel care a mers în echipă cu Dragnea, în campania pentru parlamentare, și care îl susținea frenetic pe acesta pentru funcția de premier. Brusc, însă, Ponta a schimbat macazul! A înțeles, în sfârșit, că Dragnea nu îl mai vrea partener la șefia PSD! Că Dragnea doar s-a folosit de el în campanie și atât! Că Dragnea vrea să scape de el din partid! Că l-a izolat, nemeritat, cu intenția fățișă de a-l face să plece!

Victor Ponta rămâne o nucă tare. În PSD. În politică! Se bucură, încă, de o credibilitate semnificativă! Mai mult, este perceput de cetățeni drept cel mai performant premier din perioada postdecembristă! Și nu în ultimul rând, Ponta are mulți aliați în PSD care ar reacționa dur în cazul în care acesta ar fi exclus din partid!

Dragnea știe acest lucru! Dragnea știe că Ponta… știe foarte multe! Despre el, despre partid, despre trecutul lor politic și nu numai! Tocmai din aceste motive, Dragnea mimează că îl vrea pe Ponta în PSD, că se va opune oricăror tentative/propuneri de excludere a acestuia din partid! Preferă, însă, să joace cartea decredibilizării lui Ponta. Să îl lase pe acesta să-și piardă influența în partid. În timp ce eu muncesc, mă implic, mă lupt pentru salariile și pensiile oamenilor, Ponta mă atacă pe mine, partidul, guvernarea! Asta pare a fi strategia lui Dragnea în privința lui Ponta!

Cât de simplu ar fi ca acești doi lideri să stea la masă și să discute. Cu cărțile pe față! Pentru că, sunt convins, sunt mai multe lucruri care îi unesc decât îi despart! Am spus-o și o repet: decizia este la Dragnea, nu la Ponta! Cât timp Dragnea se va comparta ca un vechil pe moșia sa în PSD, iar Ponta și alți lideri grei care au realizat ceva în/pentru PSD vor fi marginalizați, nu există nicio cale de compromis. Iar războiul dintre Ponta și Dragnea va continua! Cu prejudicii grave pentru partid!

Și, totuși, de ce Dragnea nu achiesează la propunerile de excludere a lui Ponta din partid? Din simplul motiv că Dragnea este un jucător politic redutabil. Știe că o simplă scânteie poate incendia puternic Kiseleff-ul, guvernarea. Ponta nu va pleca singur din PSD! Va urma o reacție în lanț. Iar nemulțumiții, numeroșii nemulțumiți, din PSD vor face front comun cu Ponta! Dragnea știe că beneficiile guvernării i-au ocolit pe alarmant de mulți aleși ai PSD. Care sunt deranjați vizibil de situație. Și care, încă, tac…

Iar plecarea lui Ponta alături de vreo 20-25 de parlamentari PSD poate reprezenta o amenințare uriașă pentru Dragnea, pentru visele sale prezidențiale. Dragnea se teme că Ponta poate deveni, rapid, noul Gabriel Oprea, care poate pune condiții drastice guvernării PSD-ALDE. Și, ca atare, preferă să-l lase pe Ponta să vorbească, să acuze, să critice…

Dragnea alege această variantă în dauna alteia care i-ar putea crea probleme. Care ar genera, pentru el ( pentru că PSD nu prea contează pentru Dragnea ) o situație imprevizibilă, aproape imposibil de gestionat!

Cred, însă, că Dragnea poate, cel puțin până la prezidențiale, să se înțeleagă cu Ponta. Pentru binele PSD. Nu trebuie să se iubească, să redevină prieteni, nici măcar să se respecte. Trebuie doar să se suporte în același partid. Iar Ponta, și gruparea care îl susține, să primească o felie consistentă din cașcavalul Puterii. Sunt convins că Dragnea înțelege foarte bine că Ponta îl poate ajuta electoral și politic infinit mai mult decât baronii Stănescu sau Bădălău. Sau oricare alt exponent de marcă al găștii politice care s-a cocoțat în fruntea PSD!

Până la urmă vorbim de un război al orgoliilor din care nu câștigă nimic. Nici Ponta, dar nici Dragnea! Și cu atât mai puțin PSD, guvernarea sau România!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.