Un copil din o sută suferă de o malformație cardică

0

Cel puțin un copil dintr-o sută suferă în România de o malformație cardiacă congenitală, dar mulți dintre aceștia nu sunt diagnosticați, motiv pentru care în 200 de școli și licee din județul Sibiu se desfășoară o campanie de informare pentru profesori și părinți privind principalele simptome ale acestei boli, anunță un comunicat de presă al organizatorilor.

„Părinții și profesorii reprezintă publicul nostru țintă și au un rol primordial, întrucât ei sunt cei care trebuie să sesizeze aceste simptome și să le comunice medicilor. Deși cel puțin unul din 100 de copii suferă de o malformație cardiacă congenitală, mulți nu sunt diagnosticați, din diferite motive. Unul dintre acestea ar putea fi faptul că simptomele existente nu par îndeajuns de importante pentru a fi prezentate medicului de familie. De exemplu, oboseala la efort poate părea rezultatul activităților fizice. Prin activitatea Fundației Polisano, am cunoscut mulți copilași care au fost diagnosticați tardiv, de multe ori întâmplător. Cu cât diagnosticul este mai rapid, cu atât tratamentul are mai multe șanse de succes și copiii pot avea o viață normală”, a declarat Cătălina Costache, directorul fundației unui spital privat din Sibiu.

Dacă nu sunt descoperite și tratate la timp, malformațiile cardiace congenitale severe pot pune în pericol viața copiilor. Principalele simptome pentru care părinții sau profesorii sunt sfătuiți să orienteze copilul către medicul de familie sunt: stagnarea în greutate, semne respiratorii (dispnee), cianoza, transpirații excesive, dureri precordiale, oboseala la efort, prezența de edeme, agitație.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.