Oscilațiile de temperatură ne afectează sănătatea

În această primăvară ne-am confruntat de foarte multe ori şi încă ne mai confruntăm cu schimbări bruşte de temperatură, care pot produce dezechilibre grave. În momentul în care vremea prezinta modificari accentuate ale elementelor meteorologice, iar oscilatiile termice depasesc 4°C, putem vorbi despre o vreme acută care, într-un interval scurt de timp, afectează organismul.

În lunile de primăvară oscilaţiile de temperatură sunt extrem de prezente. Într-o zi este cald şi bine, a doua zi plouă şi este frig. Astfel de variaţii meteorologice nu cauzează probleme doar în alegerea vestimentaţiei potrivite sau a stării de spirit, ci constituie un adevărat pericol şi pentru imunitatea organismului.

Pentru o persoană fără probleme de sănătate, alternanţa cald – frig de la o zi la alta poate să nu aibă repercusiuni notabile. Totuşi, pentru cei cu o imunitate scăzută, precum şi pentru bolnavii cronici, orice schimbare bruscă a vremii este resimţită în starea generală de sănătate.

Iată care sunt principalele probleme de sănătate la care suntem predispuşi în această perioadă:

Imunitate scăzută

Una dintre principalele probleme cauzate de schimbarile bruste de temperatura este slabirea imunitatii. Trecerea de la cald la rece poate da peste cap organismul, aparand astfel stari de oboseala si slabiciune. Copiii, batranii si persoanele bolnave sunt cei mai expusi consecintelor slabirii sistemului imunitar.

Depresie

Vremea instabilă  poate aduce la rândul ei un dezechilibru psihic pentru persoanele meteosensibile, care vor avea stări emoţionale oscilante, iar în încercarea de a se adapta acestor noi condiţii,  se pot confrunta cu stări de indispoziţie şi depresie. În plus, aceştia pot întâmpina probleme de concentrare şi insomnii.

Probleme respiratorii

Trecerea rapida de la cald la rece poate duce la aparitia astmului sau a unor afectiuni pulmonare.

Accentuarea afectiunilor reumatice

Din cauza aerului rece si umed, persoanele care sufera de reumatism se confrunta cu dureri foarte mari. Mai mult decat atat, fronturile de aer umed  agraveaza diferitele forme de reumatism cronic degenerativ.

Accentuarea problemelor cardiovasculare

Când temperatura de afară scade brusc, organismul încearcă să rețină cât mai multă căldură. Drept urmare, vasele de sânge se contractă, fluxul sangvin se reduce, tensiunea arterială crește.

Schimbările bruşte de temperatură pot agrava simptomele cardiacilor. Pacienţii hipertensivi au mai des oscilaţii ale tensiunii arteriale, dar şi ale pulsului, frecvent tahicardie. Răcirea bruscă poate duce la creşterea valorilor tensiunii arteriale, mai ales dimineaţa.

Ameteli, dureri de cap si oboseala excesiva

In momentul in care vremea se raceste brusc, foarte multe persoane se confrunta cu ameteli si dureri de cap. Exista multi oameni care acuza o stare de oboseala acuta, o astenie fizica si psihica, o stare de somnolenta continua si chiar depresie, cu toate ca se odihnesc corespunzator. Din acest motiv, este bine sa ajutam sistemul imunitar consumand, pe de o parte, multe legume si fructe, deoarece contin vitamine si minerale, iar pe de alta parte, suplimente nutritive. Astfel, putem preveni afectiunile provocate de aceste oscilatii de temperatura.

REMEDII

Ca să combați durerea de cap sau de ar­ticulații te ajută antiinflamatoarele, dar și com­presele reci sau calde (diferă de la persoană la persoană, deci e de verificat dacă te simți mai bine cu comprese reci ori calde). Dacă ai posibilitatea, odih­nește-te într-o cameră dotată cu umidificator sau ionizator. Dacă ai tensiunea mică, te poate ajuta o ceașcă de cafea, iar în cazul în care eşti iritat te poate ajuta o infuzie de busuioc.

O altă soluţie este CĂLIREA. De 3-4 ori pe săptămână fă mișcare în aer liber: plimbă-te, aleargă, mergi cu bicicleta, fă drumeții. O altă metodă de călire sunt dușurile alternative, pe care ar fi bine să le faci dimineața și seara. Începe cu câteva secunde de jet de apă caldă la 40ºC, apoi câteva secunde cu apă rece (pentru început, până te vei obișnui, poți folosi apă călduță în loc de rece, la o temperatură de 30ºC-33ºC). Repetă de câteva ori, apoi încheie dușul cu apă rece.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.