Vasilescu avertizează împotriva populismului

0

Populismul este un risc foarte mare pentru întreaga lume, iar în România discursul populist câștigă teren pentru că este atractiv, a declarat duminică, la Digi 24, Adrian Vasilescu, consultant de Strategie la Banca Națională a României.

„Un alt risc mare, foarte mare al lumii noastre este populismul care plutește ca avioanele din al doilea război mondial deasupra lumii și bombardează: Olanda, Marea Britanie, Franța. Câștigă teren și în România. Discursul populist este un discurs atractiv, este frumos. Omul află din discursul populist ce speră el să fie”, a explicat Adrian Vasilescu, informează Agerpres.

Precizând că vorbește în nume personal, consultantul de Strategie de la Banca Națională a României a precizat, în context, că deși este o țară cu o atmosferă europeană, mai Occidentală în spirit decât multe țări, pentru atragerea investitorilor străini România trebuie să scrie pe înțelesul oamenilor cele 14.000 de legi încâlcite pe care le are în prezent și să aibă instituții puternice care să aplice aceste legi.

„Orice investitor străin se uită la trei lucruri esențiale: legile, instituțiile, echipele. Ele decid. Aici suntem vulnerabili. 14.000 de legi din România sunt încâlcite. Trebuie să luăm 14.000 de legi și să le scriem pe înțelesul oamenilor. Avem nevoie de instituții tari, puternice pentru toate legile astea. La asta se uită orice investitor în toată lumea. Dacă nu le are pe astea sigur că investitorul se duce după salariul mai mic”, a precizat Adrian Vasilescu.

În context, el a atras atenția că țara trebuie să elimine și „descurajarea prin venituri”, arătând că România se află pe penultimul loc în UE în cea ce privește plata pe oră, cu 5,4 euro/oră de muncă, potrivit statisticilor Eurostat. El a subliniat însă că legea corelației dintre creșterile salariale și creșterea productivității este o lege naturală precum cea a gravitației.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.