Scandal uriaș pe marginea legii salarizării

0

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) cere întâlniri cu Guvernul pe proiectul legii salarizării şi ameninţă cu proteste şi blocarea activităţii, pe motiv că prin proiect se încearcă politizarea administraţiei publice locale.

„Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) – reprezentativă pentru sectorul ,«Administraţie Publică. Activităţi ale organizaţiilor şi organismelor extrateritoriale» prin Sentinţa Civilă nr. 245/S din 15.12.2016 a Tribunalului Braşov – în urma analizei Proiectului legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice ( termenul ,,UNITARĂ” a dispărut din denumire), îşi exprimă pe această cale revolta faţă de încercarea clasei politice de a feudaliza administraţia publică locală din România, prin crearea unei categorii de vasali ai aleşilor locali, care din momentul intrării în vigoare a Proiectului de lege în forma actuală vor putea stabili după bunul plac salarizarea angajaţilor din primării şi consilii judeţene de pe întreg teritoriul ţării, fără avizul organizaţiilor sindicale, având un prag minim (salariul minim pe economie) şi un prag maxim (salariul viceprimarului). Nu este greu de anticipat care categorie de salariaţi va beneficia de salarizare maximă şi care va fi pe cea minimă”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, remis miercuri.

Sindicaliştii spun că, pe ascuns, se încearcă politizarea administraţiei publice locale şi transformarea unităţilor administrativ-teritoriale în adevărate societăţi comerciale, în care „PRIMARUL/PREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN=PATRON iar CONSILIUL LOCAL/CONSILIUL JUDEŢEAN=CONSILIU DE ADMINISTRAŢIE, în paralel cu «baronizarea» administraţiei”.

„Prevederile referitoate la administraţia publică locală din România din acest Proiect de lege au un caracter dircriminatoriu (vă reamintim că Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii pentru toate instituţiile, inclusiv pentru Parlamentul României, iar salariaţilor din sectorul nostru de activitate li se refuză recunoaşterea drepturilor stabilite de către Decizia Curţii Constituţionale nr. 794/2016), se încalcă principiul ,,muncă egală – salarizare egală” (nu doar că va exista salarizare diferită între unităţile administrativ-teritoriale de acelaşi rang dar va fi diferită şi in interiorul aceleiaşi instituţii), încalcă principiul stabilităţii funcţiei publice specifice angajaţilor din primării şi consilii judeţene. Ȋn plus, singura categorie de salariaţi căreia acest Proiect de lege nu-i recunoaşte un drept câştigat este cea a angajaţilor din administraţia publică locală (salariile acestora urmând a scădea). Aproape toate principiile enunţate în preambului acestui Proiect de lege sunt nesocotite în cazul administraţiei publice locale”, potrivit sursei citate.

 FNSA anunţă că va sesiza toate forurile/instituţiile interne şi internaţionale cu atribuţii în materie constituţională şi convenţională a drepturilor omului pentru a stopa abuzurile la adresa salariaţilor din administraţia publică locală, legiferate în proiectul de lege de salarizare.

„Avertizăm toată clasa politică din România că nu vom accepta «blatul» tuturor partidelor parlamentare de subjugare a administraţiei publice locale!

FNSA a solicitat de mulţi ani Legea unitară de salarizare, a participat la construcţia celor finalizate până în prezent dar care nu au fost aplicate şi este dispusă să contribuie la construcţia unei legi corecte, echitabile şi nediscriminatorie la adresa salariaţilor din primării şi consilii judeţene. Solicităm organizarea de către Guvernul României a unor întâlniri cu reprezentanţii organizaţiei noastre pentru corectarea propunerilor din acest Proiect de lege care vin în contradicţie cu aşteptările noastre”, se mai arată în comunicat.

Mai mult, organizaţia îşi va consulta membrii de sindicat cu privire la acţiunile de protest la care vor recurge în cazul în care prevederile referitoare la administraţia publică locală vor fi păstrate în Proiectul legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Acestea vor culmina cu blocarea activităţii în sectorul de activitate, mai anunţă FNSA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.