Uriașa șansă a lui Grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu reprezintă o surpriză plăcută pentru mine. Excepție făcând, bineînțeles, uriașa gafă legată de controversata OUG 13, gafă care îl va urmări, din păcate, pentru multă vreme.

Pașii făcuți după acest incident nefericit arată, însă, un premier mult mai ferm. Un premier care a dat semnale clare în privința refuzului de a mai permite folosirea actualului Guvern drept instrument al unui lider politic. Grindeanu are o relație bună cu Dragnea. Nu una excelentă, nu una de prietenie, ci una de colaborare/parteneriat în interesul partidului și al guvernării.

Nu sunt de acord cu cei care susțin că Grindeanu execută orbește ordinele lui Dragnea. Nici vorbă de așa ceva! Grindeanu are, însă, o relație de subordonare în partid față de Liviu Dragnea. Față de liderul absolut al PSD! Nu poți să rămâi premier sfidându-l pe Dragnea! Nu poți să rămâi premier dacă nu discuți, zilnic, cu Dragnea, dacă nu te consulți și, până la urmă, dacă nu te pliezi pe interesele electorale și politice ale acestuia, și implicit ale partidului pe care îl conduce!

Grindeanu arată, treptat, că este un lider politic de rasă, de viitor, care vrea să aibă un cuvânt greu de spus. Grindeanu stă departe de grupul apropiaților lui Dragnea, unde baronii Bădălău și Stănescu sunt la loc de cinste, stă departe de nemulțumirile lui Ponta, stă departe de jocurile făcute de o tabără sau alta în partid!

Grindeanu are un discurs civilizat, european, argumentat, însă, trebuie să fie perceput de electorat ca un lider/premier cu o identitate proprie. Iar relația cu Dragnea să fie una bazată pe corectitudine, în primul rând!

Nu este normal ca tu, ca și premier, să scoți cu mâna ta din foc toate castanele ( a se citi gafele și abuzurile lui Dragnea) și să faci un pas în spate, în dauna acestuia, de fiecare dată când performezi ca premier, iar liderul suprem vrea să se împăuneze cu rezultatele tale! Nu este corect față de tine în primul rând!

Grindeanu trebuie să devină un lider respectat în PSD. Un lider care poate spune „Nu”, care poate să bată cu pumnul în masă când situația o impune și care poate coaliza în jurul său o echipă puternică. Grindeanu nu trebuie să se mulțumească să primească, exclusiv, putere de la Dragnea! Și să stea, umil, în umbra puterii acestuia! Pentru că într-un viitor, nu prea îndepărtat, Dragnea va fi mazilit chiar de cei care îi ridică astăzi osanale și îi jură, ipocrit, fidelitate veșnică. Așa au pățit și Iliescu, și Năstase, și Geoană, și , cu voia dumneavoastră, nu ultimul pe listă, Ponta.

Programul de guvernare pe care Grindeanu și echipa sa de miniștri trebuie să-l pună în practică este unul ambițios, extrem de dificil. Iar Grindeanu, sunt convins, este primul care cunoaște capcanele acestui program. De aceea, trebuie să aibă o relație mult mai deschisă cu milioanele de români. Să spună, fie și voalat, când ceva trebuie spus, să avertizeze, să tragă semnale de alarmă. Pentru că până la urmă, Grindeanu nu trebuie cu niciun preț să accepte să fie folosit de nimeni. Cu atât mai puțin de Dragnea!

Ce este de făcut în cazul său? Să demonstreze în continuare că este un premier serios, dispus la un volum uriaș de muncă, care nu are timp de șuete, jocuri de culise, lovituri de Palat, și care pune interesele guvernării mai presus de orice. Mai presus chiar decât interesele PSD și ale lui Dragnea!

Mersul pe sârmă nu reprezintă o soluție de luat în calcul. Nici obediența, nici încrederea excesivă în promisiunile lui Dragnea! Doar tu, ca premier, te poți menține la vârful Puterii! Doar tu, ca premier, poți să arăți că ești un partener corect și loial, dar că poți deveni, dacă ești sfidat, un adversar incomod!

Este evident că Grindeanu a știut foarte bine la ce să se aștepte în momentul în care a acceptat funcția de premier. Cunoaște foarte bine modul în care decurg lucrurile în PSD, un partid al cărui membru este de foarte mulți ani!

Depinde, însă, de el, doar de el, dacă va avea un cuvânt greu de spus în politică! Are de ales, de altfel, între a fi un soldat credincios care se va sacrifica pe altarul obsesiei lui Dragnea de a deveni președintele României, și a sta departe de prietenii mimate, promisiuni mincinoase, și jocuri de culise, care îl vor decredibilza sistematic, nu numai în partid, dar și în rândul populației.

Grindeanu trebuie să câștige pariul seriozității, al performanțelor guvernamentale, al respectului față de toți colegii. Doar în acest mod va deveni un lider/nume. Un nume care va umbri funcțiile deținute vremelnic!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.