Noutăți despre astmul bronșic

0

Astmul este o afecțiune relativ frecventă, creșterea numărului de cazuri fiind cauzată de expunerea la noxe respiratorii determinate de poluare, afirmă col.dr. Ioana-Ruxandra Ștefănescu, medic primar pneumologie la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Carol Davila.

Potrivit acesteia, gradul de răspândire al astmului a crescut în mod semnificativ începând din 1970, iar conform statisticilor din 2011 erau afectate 235-300 milioane de oameni la nivel global, incluzând aproximativ 250.000 de decese, informează Agerpres.

”La noi frecvența este între 5 și 7%, cu un raport între bărbați și femei aproximativ egal la vârsta adultă, în timp ce la copii predomină la băieți. Unele persoane diagnosticate la vârsta copilăriei pot deveni asimptomatice la adolescență. La vârsta adultă însă pot reapare crizele astmatice. Dacă boala apare la vârsta adultă, rar se poate obține o remisiune totală”, spune medicul.

Dr. Ioana-Ruxandra Ștefănescu atrage atenția că printre modificările resimțite de bolnav sunt tusea cu expectorație dificilă, vâscoasă și aderentă, respirația șuierătoare (wheezing), senzația de „lipsă de aer” sau de „apăsare în piept”.

”Astmul bronșic este o boală inflamatorie cronică a căilor aeriene declanșată de o multitudine de factori și manifestată prin îngustarea reversibilă a căilor aeriene, creșterea secreției de mucus care devine aderent și dificil de eliminat. Este o afecțiune cu evoluție ondulantă, perioadele de criză alternând cu perioade de acalmie. Criza poate dura minute, ore sau chiar zile, după care pacientul poate fi complet asimptomatic. Simptomele sunt de regulă mai grave noaptea și dimineața devreme sau ca urmare a expunerii la aer rece sau după exercițiile fizice. La anumite persoane ce suferă de astm simptomele apar rar, ca reacție la factorii declanșatori, în timp ce la altele simptomele pot fi persistente”, explică dr. Ștefănescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.