Crișan, un loc magic din Delta Dunării!

Pregătiţi pentru iniţierea în arta pescuitului, am pornit dis-de-dimineaţă spre Delta. De la Murighiol, am luat o barcă până în localitatea Crişan, unde mă aşteptau undiţele gata pregătite pentru pescuitul la ştiucă. Satul este îmbrăţişat de ape şi, cum ajungi aici, te cuprinde senzaţia că timpul stă în loc.

„Crişanul este un sat aşezat pe marginea Dunării, are o lungime de 7 km.Crişanul este zona centrală şi comuna Crişan are 3 sate: Mila 23 care este un sat specific de ruşi şi lipoveni şi Caraorman care este cel mai vechi”, explică Adrian Oprișan, administratorul unei pensiuni.

În apele din zona Crişanului trăiesc numeroase specii de peşte de la crap şi avat, până la somn şi ştiucă. Pasionaţii de pescuit îşi pot încerca norocul pe pontoanele din faţa pensiunilor sau pot închiria o barcă cu ghid, pentru ca şansele de a prinde peşte să crească. Pe lângă peisajele superbe admirate pe tot parcursul plimbării noastre, reporterii au avut parte şi de prima lecţie de pescuit. Vulturul codalb a ieşit în întâmpinarea lor, parcă urându-le succes şi fir întins.

„Suntem pe lacul Isac, la pescuit de ştiucă. După ce prindem suficient peşte pentru o saramură cu mămăliguţă şi mujdei ne îndreptăm spre cel mai lung canal din Deltă: Litcov”, spune unul dintre pescarii din zonă.

Mulți turişti vin aici în fiecare an pentru a se bucura de natură, dar şi de pasiunea lor pentru pescuit. Delta este generoasă cu toţi cei care vor să o descopere. Pe lângă activităţile pescăreşti, turiştii pot vizita Pădurea Letea, satul lipovenesc Mila 23, Caraormanul – cel mai vechi sat din Deltă, sau se pot plimba cu canotcile.

După o zi pe Lacurile Isac, Litcov şi Obretin, de unde s-au ăntors cu juvelnicul plin, gazda le-a pregătit reporterilor o reţetă simplă, dar gustoasă: peşte la grătar cu legume.

„După ce a stat peştele la fazendat cu condimente şi cu sare e indicat să stea o oră, două pentru că este foarte proaspăt.Dacă nu stă o oră, două, se sfărâmă. Am ales metoda puturosului. Îl facem pe grătar şi pe aragaz. Aceasta este o reţetă simplă de Deltă, peşte la grătar, legume la grătar. Şi ce să vă urez: Poftă bună!”, spune Adrian Oprișan, administratorul unei pensiuni.

După o zi în Deltă, turiştii obosiţi se pot caza la pensiunile din împrejurimi. Preţul unei camere, cu mic dejun inclus, este de 140 de lei pe noapte. Dacă treci prin Murighiol poţi lăsa maşina, cu 10 lei pe zi, într-o parcare special amenajată. De aici poţi închiria o barcă spre Deltă, care te costă 50 de lei.

Comuna Crişan, pierdută în sălbăticia Deltei Dunării, unde se ajunge doar pe calea apei, a dat României 24 de campioni, care au obţinut medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Europene. Recordmenul fără nicio concurenţă este Ivan Patzaichin.

De cum se leagă barca de malul satului Mila 23, descoperi lumea de altădată a pescarilor din Delta Dunării: o lotcă, principalul mijloc de transport al pescarilor, dar şi mai multe panouri cu amintiri din lumea campionilor. Canoistul Ivan Patzaichin s-a născut în anul 1949, în ziua în care în satul său se sărbătorea Hramul Bisericii din Mila 23. Părinţii săi au decis să poarte numele Ivan, sfântul zilei respective. Copilul de altădată a vrut să-i dea înapoi ceva satului în care s-a născut şi unde a crescut. După ce a renunţat la activitatea competiţională, şi-a întors privirile spre locul natal.

În anul 2013, Asociaţia Ivan Patzaichin Mila 23 a strâns poveşti de la campioni, dar şi de la simpli pescari, şi a deschis Muzeul Plutitor, creat în jurul unui obiect autentic local, lotca. Ivan Patzaichin (Mila 23), Toma Simionov (Caraorman), Serghei Covaliov (Mila 23), Afanasie Sciotnic (Mila 23), Gheorghe Simionov (Caraorman), Haralambie Ivanov (Crişan), Agafia Constantin (Mila 23), Maria Nichiforov (Mila 23), Anton Calenic (Mila 23), Vasile Simiocencu (Crişan), Aurel Macarenco (Crişan), Antrop Varabiev (Mila 23), Ion Terente (Caraorman), Lipat Varabiev (Mila 23), Calinov Lavrente (Mila 23), Vicol Calabiciov (Mila 23), Afanasie Butelchin (Mila 23), Andrei Conţolenco (Caraorman), Nicolae Artimov (Caraorman), Maxim Petre (Caraorman), Aurel Simionov (Caraorman), Nicolae Terente (Caraorman), Sidorov Ichim (Mila 23), Vinturis Gheorghe (Mila 23) sunt cei care s-au născut şi au crescut aici.

Surse: digi24.ro; adevarul.ro;

satul crisan

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.