Tăriceanu, ales președinte unic la Congresul ALDE!
La 21 aprilie 2017, are loc Congresul extraordinar al ALDE, iar a doua zi, respectiv la 22 aprilie 2017, cel ordinar, la Palatul Parlamentului, în urma deciziei luate de delegația permanentă a formațiunii la data de 19 martie 2017.
Copreședintele Călin Popescu-Tăriceanu a precizat, cu acea ocazie, că va candida pentru funcția de președinte al ALDE. Potrivit acestuia, congresul ordinar va avea două puncte importante pe ordinea de zi: dezbaterile politice și adoptarea unor documente, precum și alegeri pentru structurile de conducere la nivel național. Conform unei declarații a lui Călin Popescu-Tăriceanu din 6 martie 2017, se dorește abandonarea formulei cu doi președinți ai partidului, și continuarea ”pe o formulă de conducere unică”, informează Agerpres.
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților din România a fost fondat la 19 iunie 2015, când delegații participanți la Congresul extraordinar de fuziune dintre Partidul Liberal Reformator (PLR) și Partidul Conservator (PC) au votat, în unanimitate, programul politic al Partidului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), statutul ALDE și protocolul de fuziune al celor două partide, PLR și PC.
Potrivit statutului ALDE, cele două partide au fuzionat de la egal la egal, principiul parității aplicându-se în toate organizațiile PLR și PC. ALDE își revendică o orientare politică de centru-dreapta, cu doctrină liberală.
Protocolul de fuziune, semnat de președinții PLR și PC, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin, votat de Congres, prevede că alegerile în cadrul ALDE, la nivel local și național, se pot desfășura, pe baza Statutului ALDE, începând cu data de 1 ianuarie 2017. Președinți ai formațiunii au devenit Daniel Constantin și Călin Popescu-Tăriceanu, fost prim-ministru al României.
La 19 noiembrie 2015, ALDE România a devenit membru cu drepturi depline al Partidului Alianței Liberalilor și Democraților din Europa.
În cadrul alegerilor legislative din 11 decembrie 2016, ALDE a obținut 5,6% din totalul voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaților, adică 20 de locuri. La Senat, a obținut un scor de 6%, ceea ce a însemnat 6 locuri.
La 19 decembrie 2016, PSD și ALDE au încheiat, la Palatul Parlamentului, un protocol de guvernare, semnat de președintele PSD, Liviu Dragnea, și de liderii ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin. Potrivit documentului, PSD și ALDE urmau să alcătuiască un program comun de guvernare și să aibă un candidat unic pentru funcția de premier. Cele trei obiective majore ale guvernării PSD-ALDE constau în asigurarea creșterii economice sustenabile și de noi locuri de muncă, creșterea bunăstării materiale și a calității vieții, precum și respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.
La 26 martie 2017, Biroul Politic Central al ALDE a decis retragerea sprijinului politic pentru copreședintele formațiunii, Daniel Constantin, vicepremier și ministru al Mediului. În aceeași zi, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că discursul și agenda politică ale celuilalt copreședinte sunt într-o „divergență totală” cu acțiunile și pozițiile politice ale ALDE. În locul lui Daniel Constantin, conducerea ALDE a propus-o pentru funcția de ministru al Mediului și viceprim-ministru pe Grațiela Gavrilescu, care a deținut portofoliul pentru Relația cu Parlamentul. Aceasta a depus jurământul de învestitură la 3 aprilie 2017.