Macron și Le Pen, în turul II al prezidențialelor din Franța

0

Centristul proeuropean Emmanuel Macron și candidata Frontului Național (FN, extrema dreaptă), Marine Le Pen, s-au clasat duminică pe primele locuri în turul întâi al alegerilor prezidențiale din Franța, marcând o respingere a partidelor tradiționale, notează AFP.

Ministerul de Interne a anunţat duminică seara noi rezultate parţiale după numărarea a 40 de milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Aceste rezultate indică un uşor avans cu 23,54% din voturi pentru Emmanuel Macron şi 22.33% pentru Marine Le Pen, transmite Reuters.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat duminică seară pe centristul Emmanuel Macron, clasat pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidențiale din Franța și favorit al turului secund organizat la 7 mai, scrie AFP.

Centristul proeuropean Emmanuel Macron ar învinge-o detașat pe candidata de extrema dreaptă Marine Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, potrivit unor sondaje realizate duminică seară după anunțul rezultatelor din turul întâi, scrie AFP.

Pentru institutul Ipsos Sopra Steria, candidatul mișcării En Marche! ar obține 62% din voturi, față de 38% pentru șefa partidului Frontul Național.

Sondajul institutului Harris Interactive indică o diferență mai mare, cu 64% în favoarea lui Emmanuel Macron și 36% pentru Marine Le Pen.

Ministerul de Interne a anunţat duminică seara noi rezultate parţiale după numărarea a 33,2 de milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Aceste rezultate sunt extrem de strânse, cu 23,11% din voturi pentru Emmanuel Macron şi 23.08% pentru Marine Le Pen, transmite Reuters.

De asemenea, balanţa ar urma să se îndrepte şi mai mult în favoarea candidatului de centru-stânga după numărarea voturilor exprimate în marile oraşe şi zone metropolitane din Franţa.

Marine Le Pen, liderul partidului populist Frontul Naţional, a mulţumit „alegătorilor patrioţi” pentru „rezultatul istoric” şi a promis că „va elibera poporul francez de elitele arogante”, relatează BBC News online.

François Fillon, clasat pe locul al treilea potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, a anunţat că va vota cu Emmanuel Macron la cel de-al doilea tur de scrutinului prezidenţial din Franţa, notează Le Figaro.

Candidatul dreptei François Fillon, a cărui campanie a fost afectată de scandalul presupuselor angajări fictive ale unor rude, s-a clasat la mică diferență de candidatul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, (19-20,3 % față de 19,5-20 %), care a avut o ascensiune remarcabilă în ultimele zile de campanie.
Mai mulți susținători ai lui François Fillon au cerut imediat ca în turul al doilea să nu i se acorde votul candidatei FN, Marine Le Pen.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.