Majoritatea scoțienilor nu vor independența

Share:

Susținerea independenței rămâne minoritară în Scoția, indică un sondaj publicat marți, cu circa o lună și jumătate înaintea alegerilor legislative anticipate din Regatul Unit, în care subiectul ar urma să fie discutat aprins, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Autodeterminarea nu ar fi astfel susținută decât de 37% dintre scoțieni dacă un nou referendum de independență ar avea loc „mâine”, afirmă o cercetare a institutului Kantar.

Independența ar fi respinsă de 55% dintre scoțieni, 8% sunt indeciși, adaugă acest sondaj realizat pe 1.060 de persoane, între 29 martie și 11 aprilie, chiar după apelul guvernului scoțian la organizarea unei astfel de consultări.

Fără a respinge oficial cererea, Londra a indicat că nu este „momentul potrivit”, în timp ce abia începe o perioadă de doi ani de discuții complexe cu Bruxelles-ul pentru a negocia ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Scoția a votat în 2014 contra independenței, cu 55%, în timp ce la Brexit, scoțienii s-au pronunțat cu largă majoritate (62%) pentru menținerea în UE.

Sondajul indică de asemenea că propunerea naționaliștilor de a organiza un nou referendum de independență între toamna lui 2018 și primăvara 2019 nu întrunește decât 26% opinii favorabile, 46% dintre scoțieni preferând să nu existe nicio nouă consultare.

Mai mulți factori ar putea explica acest „apetit limitat” pentru independență, subliniază Kantar: deteriorarea economiei scoțiene, criticile la adresa politicii guvernului scoțian, dar la fel și o oboseală a alegătorilor față de multiplicarea consultărilor electorale din Regatul Unit în ultimii ani.

Concluziile sondajului reprezintă de asemenea „un memento prudent că sentimentele pozitive exprimate în cadrul referendumului privind UE nu se traduc în mod necesar în susținerea independenței”, apreciază institutul.

Conform unui alt sondaj Panelbase/Sunday Post, publicat duminică, 43% dintre scoțieni susțin independența, 48% se opun iar 9% sunt indeciși.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.