Prețul gazelor se va dubla la toamnă!
Preţul gazelor s-ar puta dubla în această toamnă! Acesta este adevăratul efect al liberalizării preţului gazelor de producţie internă, anunţă cei de la Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie.
Efectele liberalizării preţului la gazele de producţie internă de la 1 aprilie vor fi resimţite abia din toamna şi iarna viitoare, după cum anunţă Silvia Vlăsceanu, directorul Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie:
‘În ceea ce priveşte sectorul de gaze, aşteptăm cu interes să vedem ce măsuri va lua Guvernul şi ANRE în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea pieţei. Am spus şi repet: nu de la 1 aprilie vom vedea efectele, ci de abia în toamnă şi iarna viitoare vom vedea ce a însemnat această… nu ştiu dacă ‘liberalizare’ este cuvântul cel mai corect, pentru că liberalizare înseamnă că ai mai multe surse de aprovizionare, mai mulţi producători, ai concurenţă pe piaţă, deci această neintervenţie a statului măcar pentru populaţie, că aici este partea cea mai delicată, populaţia şi eventual, dacă vreţi să mai salvaţi ceva, gazele pentru energia termică dedicată populaţiei’, a precizat Vlăsceanu.
Potrivit acesteia, populaţia trebuie să se aştepte la preţuri surprinzătoare la gaze în noul sezon rece.
‘Vom vedea la toamnă. Noi v-am avertizat, nu puteţi spune că nu aţi ştiut, dar la toamnă vom avea mari surprize în ceea ce priveşte piaţa de gaze şi mă refer la preţul pe care populaţia îl va plăti’, a continuat Vlăsceanu.
Încă dinainte de momentul 1 aprilie, când preţul gazelor de producţie internă a fost liberalizat, ACUE a avertizat că această măsură va duce la creşterea preţurilor plătite de populaţie.
De asemenea, în ceea ce priveşte sectorul energetic, Vlăsceanu a precizat, în cadrul aceleiaşi conferinţe, că unii reprezentanţi ai autorităţilor au făcut recent declaraţii care pot influenţa preţurile.
‘Nu este normal ca semnalele de preţ să vină dinspre autorităţi: ‘nu recunoaştem creşteri în tarife dacă s-a întâmplat o calamitate’. Dacă legislaţia spune într-un fel, în cazul de forţă majoră, cum poate să vină o autoritate să spună că nu recunoaşte. Nu respectă legea? Nu respectă reglementările? Acestea sunt genul de declaraţii care afectează predictibilitatea sectorului, necesarul de investiţii din sector, le induce operatorilor şi investitorilor o incertutudine pe care nu şi-o pot spulbera uşor’, potrivit oficialului ACUE.
Sâmbătă, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că va solicita Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE) să nu recunoască în tarifele consumatorilor pagubele suferite de companiile energetice în ultimele zile ale săptămânii trecute, când vremea extremă a cauzat căderea a sute de stâlpi electrici în Moldova.
Pe de altă parte, Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, a precizat, luni, că ANRE este obligat să recunoască în tarife aceste pagube, dacă va fi declarată situaţie de forţă majoră, însă în cazul companiei pe care o reprezintă influenţa acestora în tarife va fi nesemnificativă.