Lavinia Betea, la Conferințele TNB, pe 7 aprilie

Share:

Duminică 7 mai 2017, de la ora 11.00, la  Sala Mică, în cadrul programului „Conferințele Teatrului Național”,  Lavinia Betea, prezintă conferința cu tema Ce facem cu ,,nebunul satului” ?

De-a lungul timpului, reprezentările și tratamentele aplicate omului cu tulburări mentale au fost diferite.

În cadrele ,,duratelor lungi” ale istoriei, comunitățile tradiționale românești i-au conferit deseori aura ,,săracului cu duhul” care va stăpâni, în viața veșnică, Raiul. I s-a atribuit alteori darul prorociei, ,,sfântul de la Maglavit” (1935-1938) fiind un exemplu în sensul acesta. În alte reprezentări, omul care trăia și vorbea altfel decât ceilalți întruchipa dualitatea om-diavol sau om-animal.

Patologia și tratamentul instituționalizat al tulburărilor mentale au debutat în România la începutul secolului XX, parcurgând diverse etape. Reprezentarea socială a ,,nebunului satului” a fost amprentată de credințele religioase, curentele ideologice dominante, politicile de stat etc. În ansamblu însă, numărul celor care suferă de diverse tulburări mentale este în continuă creștere. O diagnoză a ,,spiritului epocii noastre” induce factori favorizanți precum ideologia consumerismului, excesul consumului mediatic, stresul schimbării, mitologia life coaching-ului ș.a.m.d.

Cum ne comportăm noi, românii, în fața acestor amenințări? Cât de mare este distanța dintre potențialul și politicile sociale din țările bogate ale Uniunii Europene și cele ex-comuniste? Este media românească un blestem sau o binefacere în reprezentarea ,,nebunului satului”?

Acestea sunt doar câteva dintre aserțiunile și întrebările care articulează reflecția asupra reprezentărilor ,,nebuniei” și politicilor de sănătate mentală. (Lavinia Betea)

 Despre LAVINIA BETEA

Este absolventă a Facultăţii de Istorie-Filozofie, secţia Filozofie-Istorie şi doctor în psihologie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Actualmente este profesor de psihologie socială şi politică la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

Este autor și co-autor a peste 20 de volume publicate de prestigioase edituri din țară și străinătate pe teme de psihologie politică și istorie a comunismului. În scopul documentării asupra culiselor puterii a realizat cărți de interviu cu foști lideri comuniști și cu victime ale ,,luptei de clasă”. A efectuat, totodată, laborioase cercetări de arhivă.

Dintre lucrările publicate reținem: Stăpânul secretelor lui Ceauşescu. I se spunea Machaivelli. Ştefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea (Adevărul, 2011); Poveşti din Cartierul Primăverii (Curtea Veche Publishing, 2010); Bărbaţi şi femei. Întâlniri cu Serge Moscovici (Editura Fundaţiei Culturale Române, 2007); Am făcut Jilava în pantofi de vară. Convorbiri cu Ioana Berindei (Compania, 2006); Mentalităţi şi remanenţe comuniste. Aspecte psihosociale (Nemira, 2005); Corneliu Mănescu în dialog cu Lavinia Betea; Convorbiri neterminate (Polirom, 2001); Psihologie politică. Individ, lider, mulţime în regimul comunist (Polirom, 2001); Alexandru Bârlădeanu despre Dej, Ceauşescu şi Iliescu (Evenimentul românesc, 1997). A coordonat trilogia Biografia lui Ceaușescu (Cetatea de Scaun, 2015, Adevărul 2013, 2012). A fost distinsă cu Premiul Academiei Române pentru cartea Lucrețiu Pătrășcanu – moartea unui lider comunist (Humanitas, 2001).

A colaborat cu circa o sută de articole la reviste științifice de circulație internațională. A fondat și a condus revista de specialitate Societal and Political Psychology International Review. A participat la conferințe și simpozioane de specialitate în Franța, Italia, Mexic, Ungaria, Ucraina, Tunisia, Portugalia, Indonezia, Serbia.

A lucrat ca jurnalist de presă scrisă și televiziune. A condus secția de istorie recentă a cotidianelor Jurnalul Național și Adevărul și colaborează cu TVR în realizarea unor serii de documentare istorice.

Bilete la Casa de bilete a TNB, precum şi online pe mystage.ro

Pentru mai multe informaţii legate de bilete:

  1. 314. 71. 71 (Agenţia de bilete)
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.