Totul despre alergiile de primăvară
Polenul florilor, al pomilor și arbuștilor sunt printre ”responsabilii” alergiilor de primăvară, afirmă dr. Șomordolea Florina, medic primar Medicină de Familie, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”.
”Este primăvară, ne bucurăm de vremea mai frumoasă și de zilele mai lungi. Însă primăvara multe persoane se plâng că strănută, le curge nasul, au ochii roșii și înlăcrimați sau își simt gâtul inflamat. Aceste semne indică prezența unei alergii, adică o reacție inflamatoare anormală sau o sensibilitate acută a organismului față de anumite substanțe numite alergene. Responsabili de producerea alergiilor sunt polenul florilor și praful. Dacă alergia de primăvară este cauzată de polenul pomilor și arbuștilor (debutează la jumătatea lunii martie și se sfârșește în iunie), alergia de vară este cauzată de polenul graminatelor (gazon, fân, secară, porumb), iar cea de la sfârșitul verii de polenul erbaceelor”, explică medicul.
Dr Șomordolea arată că, pentru pacienții predispuși, alergia sezonieră se termină deseori prin crize acute de astm.
Ea atrage atenția că alergiile de primăvară pot fi însoțite de o multitudine de simptome: inflamații, senzații de mâncărime, înroșirea ochilor, cauzată de dilatarea vaselor de sânge; iritații ale mucoaselor, strănut, inflamarea mucoasei nazale, dificultate la respirație. Atunci când reacționează și plămânii, vorbim deja de astm — în bronhiile încărcate, inflamate se formează un mucus gros, care cu greu poate fi expectorat, adaugă medicul.
De asemenea, mai spune dr. Șomordolea, pielea persoanelor care suferă de alergii prezintă mâncărimi, înroșire, edem și o erupție caracteristică papulo-eritematoasă (bășicuțe pe piele de culoare roșie).
”Alergia este o reacție de hipersensibilitate inițiată prin mecanisme imunologice. Ea poate fi mediată prin anticorpi sau prin celule ale sistemului imun. Alergiile de primăvară pot apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent se dezvoltă în perioada copilăriei. Acestea sunt produse de substanțe provenite din mediul extern, care pot intra în contact cu organismul uman pe calea aerului-inhalare — polen, acarieni, păr de animale, poluare atmosferică. Cu cât expunerea la un alergen specific este mai intensă, frecventă și timpurie, cu atât mai mult crește și riscul de a dezvolta o alergie”, mai explică ea.
În ceea ce privește tratamentul, dr. Florina Șomordolea arată că alergiile pot să dispară prin întreruperea contactului cu alergenul care a declanșat reacția, când acesta poate fi identificat, prin terapie medicamentoasă sau prin imunoterapie, pentru anumite tipuri, prescrisă de medicul de specialitate.
În cazul alergiilor netratate, medicul atrage atenția că rinitele alergice netratate dezvoltă în timp polipoze nazale alergice — inflamație cronică a mucoasei nazale și a mucoasei sinusurilor—, care poate duce la obstrucția nasului și a sinusurilor. De asemenea, astmul, cea mai frecventă boală cronică a copiilor, este în marea majoritate a cazurilor o boală alergică, ce începe cu o banala rinită alergică netratată sau cu infecții respiratorii frecvente tratate impropriu cu antibiotice.