Polonia trimite soldați NATO în România

Share:

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a semnat miercuri ordinele pentru desfăşurarea trupelor în România şi în ţările baltice, în contextul eforturilor NATO de a-şi spori prezenţa în Europa de Est, relatează site-ul agenţiei Sputnik.

Polonia va trimite 250 de militari în România şi 200 în statele baltice, în principal în Letonia, până la 31 decembrie 2017.

Alături de trupe, forţele armate poloneze vor trimite, de asemenea, un escadron de tancuri în Letonia şi vehicule blindate în România, conform ordinului preşedintelui.

NATO a decis în iulie 2016 consolidarea prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice, potrivit Mediafax.

Planul este de a crea patru grupuri de luptă cu efective totale de 4.000 de militari, susţinuţi de o forţă de reacţie rapidă formată din 40.000 de persoane. SUA, Marea Britanie, Germania şi Canada vor contribui cel mai mult cu trupe în Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia.

Alianţa Nord-Atlantică a precizat că vrea să fie pregătită pentru înfruntarea provocărilor din partea Rusiei, iar prezenţa militară are un caracter absolut defensiv.

Ca răspuns la acţiunile NATO, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a precizat că Moscova nu are niciun plan privind un atac asupra unui stat membru al Alianţei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.