Theresa May avertizează UE

Share:

Ministrul Brexitului, David Davis, a declarat miercuri dimineaţă că negociatorii britanici vor să obţină un acord generos de ieşire pentru cetăţenii europeni care locuiesc deja în Marea Britanie. În acest sens, cetăţenii europeni s-ar bucura de aceleaşi drepturile şi în perioada post-Brexit, transmite Reuters.

”Este intenţia noastră ca aceştia să aibă parte de o înţelegere cât mai generoasă, exact cu aceleaşi drepturi de care se bucură în acest moment, iar cetăţenii britanici din ţările europene vor avea aceeaşi poziţie”, a declarat David Davis.

De asemenea, Davis a menţionat că este important ca negociatorii să ajungă rapid la un acord cu privire la soarta cetăţenilor europeni care locuiesc deja în Marea Britanie şi a cetăţenilor britanici care locuiesc în toate ţările Uniunii Europene, informează news.ro.

Declaraţiile ministrului britanic sunt însă departe de poziţia exprimată de premierul Theresa May într-o cină de lucru de săptămâna trecută cu Jean-Claude Juncker. Potrivit unor surse europene, premierul britanic a susţinut că o soluţie ar fi tratarea cetăţenilor europeni ca indivizi dintr-o ţară terţă, care nu se bucură de drepturi sau o protecţie suplimentară în Marea Britanie.

Însă, Juncker a susţinut că o asemenea soluţie ar reprezenta o mare problemă, întrucât cetăţenii europeni se bucură în acest moment de multe drepturi speciale şi negociatorii ar trebui să analizeze mai multe detalii, inclusiv legate de asigurarea medicală a cetăţenilor europeni din Regatul Unit, potrivit .

Ministrul Davis a declarat că o notă de plată de 100 de miliarde de euro este inacceptabilă pentru Marea Britanie. Uniunea Europeană a insistat că britanicii vor trebui să accepte anumite consturi, inclusiv plata obligaţiilor financiare pentru exerciţiul bugetar anual, care se încheie la un an după ieşirea Regatului Unit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.