Numărul sinuciderilor cu medicamente, alarmant!
Sinuciderea cu medicamente se situează în topul modalităților la care apelează cei care au asemenea tendințe, a declarat Doina Cosman, președintele Alianței Române de Prevenție a Suicidului (ARPS) și organizator al unei conferințe medicale, care a avut loc sâmbătă la Cluj, a cărei temă a fost riscul suicidar asociat utilizării produselor farmaceutice.
Aceasta a precizat, pentru presă, că potrivit datelor Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”, anul trecut, sinuciderea prin intoxicații medicamentoase și alte substanțe ocupa locul trei într-un clasament al deceselor prin acte suicidare, informează Agerpres.
„Pe primul loc este spânzurarea, pe locul doi, în creștere evidentă, precipitarea de la înălțimi sau în fața vehiculelor — trenuri, mașini, și pe locul trei intoxicația. Deci, este important ca să avem aceste conferințe, aceste întâlniri cu farmaciștii și să le spunem cam care ar fi pericolele”, a afirmat Dona Cosman.
Medicul clujean a tras un semnal de alarmă și față de faptul că o serie de medicamente care pot fi cumpărate fără mari limitări și uneori chiar fără rețetă pot, în anumite doze, să inducă o intoxicare letală.
„Foarte multă lume are acces la mijloace care pot să devină letale, respectiv la medicamente și produse care, luate în exces, pot să depășească doza terapeutică și să ajungă la doza toxică, la doza letală. Astfel de produse sunt vândute la liber în farmacii, deci nu necesită rețete speciale, ci doar rețete simple — precum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, antibioticele, ca să nu mai vorbesc de paracetamol, care se vinde la liber. (…) În Anglia, unde s-a observat o creștere a tentativelor de sinucidere cu paracetamol, s-a introdus o reglementare prin care, în loc să fie pachete cu un număr mare de tablete, se vând doar pachete mici, de până la 10 pastile”, a spus președintele ARPS.