Marc Ribot, concert incendiar în Capitală

Share:

Chitaristul Marc Ribot a susținut, luni seara, un concert în Capitală, timp în care artistul, singur cu chitara sa, a adus un omagiu mai multor genuri muzicale, de la jazz la blues, dar a făcut referire și la istoria luptei pentru drepturile civile.

După ce, de-a lungul unei cariere de aproape 40 de ani, a cântat alături de nume mari precum Iggy Pop, Elton John sau Tom Waits, Ribot a adus la București, pe scena Clubului Control, un concert solo, informează Agerpres.

Sobru, doar el și chitara, artistul a impus respect și liniște completă printre cele câteva sute de spectatori. Abia după aproape o jumătate de oră de muzică, au apărut primele aplauze și primele cuvinte adresate celor din jur de artist. „E prima dată când vin la București. Mă bucur pentru acest lucru”, a spus Ribot, după care a revenit la stilul său perfecționist, adresându-se luministului. „Prietenul meu de la lumini, mi-ai spus că nu voi auzi sunetul ăsta!”, i-a transmis artistul, deranjat de zgomotul subtil din zona scenei.

Dar concertul a continuat, cu călătorii prin muzica jazz — inclusiv clasicul „Summertime”—blues ori note psihedelice care aminteau de rock-ul anilor ’60, toate create de un om cu o chitară.

În sala din clubul bucureștean, care de obicei este populat de petrecăreți gălăgioși și conversații pline de viață, spectatorii au ascultat, aproape o oră și jumătate, într-o liniște perfectă. Artistul, cu aer impasibil, a fost chemat din nou pe scenă, la „bis”, când a arătat, în treacăt, că s-a informat despre orașul în care a cântat. „Am auzit că ați avut proteste aici. Am avea nevoie de voi și în Statele Unite”, a glumit el. Remarca a fost un preambul la o piesă ce aduce un omagiu eroilor mișcării pentru drepturile civile din SUA — Rosa Parks, Martin Luther King Jr. și Malcolm X — „un cântec de cântat în marș”, după cum a spus Ribot. Ultimul cântec al concertului a fost „Somewhere”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.