PNL atacă la CCR modificările la Regulamentul Camerei

0

Modificarea Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, astfel încât persoanele chemate la audieri să fie obligate să participe la lucrările comisiei, naşte controverse între partide. Cei de la PNL şi USR au părăsit sala, astfel că şedința de plen a Parlamentului a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Ședința de plen a Parlamentului a fost suspendată marți, din lipsă de cvorum, dezbaterile la propunerea legislativă pentru completarea articolului 9 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor fiind întrerupte. „Stimați colegi, din păcate, secretarii de ședință m-au informat că nu mai suntem în cvorum. Suspendăm ședința. Vom continua probabil joi”, a anunțat președintele de ședință, Gabriel Vlase.

PNL şi USR au părăsit sala şi au declarat că nu sunt de acord cu modificările pe care PSD vrea să le aducă Regulamentului şi Statutului aleşilor. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că liberalii vor ataca la Curtea Constituțională toate încercările PSD de a modifica Regulamentul și Statutul.

„PNL va contesta la CCR cele trei modificări intempestive făcute la Regulamentul Camerei Deputaților, Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatului și la Statutul senatorilor și deputaților. Aceste trei modificări legislative făcute peste noapte de alianța de guvernare PSD-ALDE au unicul scop de a crea un cadru așa-zis legal pentru desfășurarea comisiei de anchetă cu privire la alegerile din anul 2009. Am spus că au scopul de a crea un cadru așa-zis legal pentru că există două decizii ale CCR și o întreagă jurisprudență care confirmă ceea ce PNL susține, că magistrații nu pot fi obligați să se prezinte la audierile în comisiile de anchetă. PSD nu a înțeles lucrul acesta și continuă să dea lovitură după lovitură atât justiției, cât și Parlamentului României”, a afirmat Turcan, la Parlament.

Ea a acuzat majoritatea parlamentară că este interesată de „albirea” dosarelor pe care le au unii membri.

„Cred că pur și simplu nu le pasă de ce se întâmplă cu România, dacă justiția ajunge să funcționeze pentru cetățeni, să fie toți cetățenii egali în fața legii sau dacă Parlamentul ajunge să fie o instituție în care nimeni nu își mai pune încrederea. Lor le pasă doar de a încerca să își albească dosarele pe care le au. Să se pună mai presus de lege și să satisfacă niște interese politice care nu au nicio legatură cu interesul public”, a susținut Raluca Turcan.

Liderul PNL a opinat că rolul comisiei de anchetă privind alegerile din 2009 este acela de a slăbi justiția.

„În această comisie de anchetă scopul nu este să se afle adevărul despre alegerile din 2009, întrucât există deja o validare din partea CCR, există decizii prin care s-a început ancheta penală privind așa-zise suspiciuni de fraudă electorală. Unicul scop al comisiei de anchetă este să slăbească justiția, preocuparea majoră a PSD în acest moment”, a declarat Raluca Turcan.

Parlamentarii au adoptat, cu 198 de voturi „pentru” şi 119 „împotrivă” proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea articolului 9 al Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Astfel, în vederea audierii, Comisia de anchetă parlamentară poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administraţiei publice şi care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară.

În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorităţii sau instituţiei unde desfăşoară activitatea persoana citată sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală.

Comisiile de anchetă parlamentară pot invita orice altă persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată. Persoana invitată poate să răspundă şi în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă.

Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală.

Deputaţii şi senatorii au avut ulterior discuţii pe baza propunerii legislative privind completarea articolului 9 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, însă proiectul nu a mai putut fi votat din cauză lipsei de cvorum.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.