Consecințele lipsei de fier la copii

Deficienţa de fier poate afecta dezvoltarea normală a micuţului şi poate duce, în timp, la anemie. De aceea, este important să recunoşti din vreme semnele, să mergi la medicul pediatru dacă acestea se agravează şi să afli care sunt cele mai bune surse din care îşi poate lua acest mineral.

Fierul este unul dintre nutrimenţii esenţiali pentru creşterea şi dezvoltarea copilului tău. El ajută la transportarea oxigenului de la plămâni către restul corpului. Dacă dieta celui mic este prea săracă în acest mineral, va dezvolta deficienţă de fier, care duce la anemie. Prea puţin fier în sânge poate afecta capacitatea de funcţionare a organismului copilului. Chiar şi aşa, cele mai multe simptome ale deficienţei nu apar până când nu se instalează anemia prin carenţă de fier. Dacă cel mic prezintă factori de risc în ceea ce priveşte lipsa de fier, discută cu medicul pediatru.

Există o serie de factori care duc la apariţia deficienţei de fier la copii, iar printre aceştia se numără: naşterea prematură sau o greutate scăzută în momentul venirii pe lume; hrănirea exclusivă la sân mai mult de 6 luni (atunci când mama nu introduce în dieta micuţului alimentele solide); aportul mare de lapte de vacă în cazul copiilor mai mici de 2 ani; un consum scăzut de carne sau cel mic nu mănâncă deloc proteine de origine animală; o alimentaţie vegană sau vegetariană; o dietă mult prea săracă în nutrimenţi în cel de-al doilea an de viaţă al copilului; posibile boli gastrointestinale; intoxicaţie cu plumb.

Părinţii pot recunoaşte o posibilă deficienţă de fier la copii dacă apar următoarele simptome: paloare, astenie şi adinamie (scădere accentuată a forţei musculare), ritm cardiac accelerat, apetit scăzut, tumefierea limbii, păr fragil şi casant. În aceste cazuri, este important ca cei mici să fie consultaţi de un medic şi să se realizeze analizele de sânge specifice„, afirmă dr. Corina Marin, medic primar Medicină Generală, clinica Medicover, Galaţi.

Printre semnele şi simptomele anemiei prin carenţă de fier se numără şi:

* pielea palidă, deschisă la culoare, în special în zonele mâinilor, unghiilor şi pleoapelor;

* oboseala şi slăbiciunea;

* bătăile rapide ale inimii sau prezenţa unui murmur cardiac (sunetele produse atunci când sângele circulă prin una dintre valve, care sunt suficient de puternice pentru a fi auzite de medic cu stetoscopul);

* irascibilitatea;

* creşterea şi dezvoltarea copilului sunt încetinite;

* apetitul scăzut;

* respiraţia rapidă anormală;

* probleme de comportament;

* infecţiile frecvente;

* poftele neobişnuite – de pildă, micuţul tânjeşte după substanţe precum gheaţa, pământul, vopseaua sau amidonul;

* letargie;

* transpiraţii excesive;

* ameţeli frecvente sau senzaţia de confunzie, copilul nu se poate concentra.

Medicul îţi va recomanda să îi faci celui mic hemograma completă, o etapă esenţială pentru depistarea anemiei. Hemograma trebuie să cuprindă: numărul de globule roşii (RBC), hematocritul, hemoglobina, hemoglobina eritrocitară medie (HEM), volumul eritrocitar mediu (VEM), concentraţia hemoglobinei eritrocitare medii. De asemenea, este necesară examinarea microscopică a froţiului se sânge (o picătură). Uneori se recomandă şi hemoleucograma completă, pentru a analiza celelalte celule din sânge care pot accentua alte cauze ale anemiei.

Atenție!

Nu ar trebui să îi dai medicamente sau suplimente de fier celui mic fără să discuţi cu un medic pediatru. Dacă suspectezi un dezechilibru, primul pas este să îi faci testele de sânge necesare, care vor confirma carenţa de fier.

De reţinut!

Bebeluşii, copiii până în 3 ani, preşcolari şi adolescenţii au un risc ridicat de a suferi de pe urma unei deficienţe de fier, în principal pentru că nevoile lor tot mai crescute nu sunt întrunite dacă dieta este una inadecvată sau prea săracă în ceea ce priveşte acest mineral.

Află care sunt semnele ciudate ale lipsei de fier AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.