Grevă generală la Garda de Mediu

Angajaţii Gărzii de Mediu din toată ţara au declanşat, miercuri, grevă generală pe termen nelimitat, indignaţi de inechităţile salariale din domeniul protecţiei mediului, în condiţiile în care salariile lor au rămas la nivelul din 2009. Pe timpul grevei, comisarii de mediu rămân în birouri, astfel că nu vor desfăşura activităţi cu publicul, şi nici nu vor face controale. În măsura în care vremea le va permite, angajaţii vor protesta şi în faţa instituţiilor, potrivit liderilor sindicali.

Sindicaliştii Gărzii de Mediu care au intrat miercuri în grevă generală, nemulţumiţi de inechităţile salariale, merg la negocieri cu reprezentanţii Ministerului Mediului şi ar putea suspenda greva generală dacă cererile lor vor fi soluţionate. Reprezentanţii Ministerului Mediului spun că protestul angajaţilor Gărzii de Mediu este legitim, întrucât aceştia au cele mai mici salarii dintre organele de control, salariul minim net fiind de 1.500 de lei.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu, Valentin Neagoe, a declarat, pentru News.ro, că o delegaţie a protestatarilor va intra la negocieri cu reprezentanţii Ministerului Mediului, atenţionând că în cazul în care nu vor ajunge la o înţelegere, greva generală va continua.

„Chiar acum am primit o invitaţie din partea Ministerului Mediului pentru a merge la negocieri. Dacă nu ajungem la nicio înţelegere, deşi eu sper să ajungem, vom continua greva generală”, a spus Neagoe.Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, miercuri, că protestele angajaţilor Gărzii Naţionale de Mediu şi ale celor de la Agenţia de Protecţie a Mediului sunt îndreptăţite, deoarece au salarii extrem de mici, dar speră că problema va fi rezolvată prin noua lege a salarizării.

„În grevă au fost şi săptămâna trecută şi angajaţii Gărzii de Mediu, şi cei ai Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului şi, bineînţeles, şi reprezentanţii Biosferei Delta Dunării. Toate aceste instituţii au salarii extrem de mici, nu sunt remuneraţi nici măcar la nivelul Ministerului Mediului. Sunt îndreptăţiţi, dar eu sper ca prin legea salarizării unitare să se rezolve şi problema angajaţilor din subordinea Ministerului Mediului. Au o zonă extrem de largă de acţiune, Agenţia de Protecţie a Mediului reglementează, autorizează şi toată lumea care are nevoie să facă o investiţie, sau are o investiţie în derulare trebuie să treacă pe la Agenţie, iar Garda Naţională de Mediu urmăreşte îndeplinirea planurilor de măsuri pe care le dă în urma autorizaţiei de mediu pentru fiecare Societate Comercială, pentru fiecare poluator în parte. Deci, sunt îndreptăţite aceste manifestări, eu sper, în schimb, să poată să fie rezolvate prin legea salarizării”, a declarat ministrul Mediului.

Graţiela Gavrilescu a mai precizat că această grevă pe termen nelimitat a angajaţilor Gărzii de Mediu este posibil să dureze „până la finalizarea procesului noii legi a salarizării, până când vor vedea că sunt în plată nişte creşteri de salarii”, scrie Mediafax.

„Putem să suspendăm greva numai dacă primim invitație de la persoane decidente, respectiv de la doamna ministru Gavrilescu (Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, n.r.), ca să discutăm și bineînțeles să ne promită rezolvarea clară a doleanțelor noastre”, a declarat miercuri, președintele Sindicatului Național al Gărzii de Mediu, Valentin Neagoe.

Președintele Sindicatului Național al Gărzii de Mediu a arătat că există o diferență mare între salariul unui comisar de mediu și cel al unui angajat din Garda Forestieră, instituție care, potrivit acestuia, desfășoară activități similare cu Garda de Mediu.

„Principala revendicare a noastră este că în prezent, în sistemul de control, există inechități salariale foarte mari și o sa vă dau exemplu. La Garda de Mediu, pentru un comisar, salariul mediu net este de 1.500 de lei, iar la Garda Forestieră, instituție care desfășoară activități similare cu Garda de Mediu, salariul mediu este de 4.000 de lei. Pe acest context oamenii au hotărât astăzi să oprească activitatea, mai ales că există probleme pe transferul de deșeuri, pe fonduri europene. Un comisar de mediu se duce și își pune semnătura, ultima semnătură, care atestă implementarea proiectului sau funcționarea acesteia în condițiile legii”, a declarat Neagoe.

Președintele Sindicatului Național al Gărzii de Mediu a precizat, totodată, că greva generală poate dura mai mult de o lună în cazul în care reprezentanții angajaților nu vor fi chemați la negocieri de autoritățile din domeniu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.