Pariul lui Cosmin Crăciunescu: Vinuri de o calitate deosebită la Crama Aramic!
Pe proprietarul Cramei Aramic, Cosmin Crăciunescu, l-am cunoscut la Revino-Descoperă Vinurile din România, un eveniment dedicat promovării vinurilor și turismului viticol din România, aflat la a doua ediție, care a avut loc în perioada 6-8 mai în București. Un tânăr agreabil, care cunoaște multe dintre tainele pieței vinului, Cosmin Crăciunescu ne-a vorbit, printre altele, despre Crama Aramic, despre investițiile realizate aici, despre tipurile de vinuri pe care le produce, despre concurența acerbă de pe piața vinului, despre planurile de viitor, dar și despre prezența cramei pe care o deține la evenimentele dedicate promovării vinurilor.
Domnule Cosmin Crăciunescu, ca și proprietar al Cramei Aramic, spuneți-ne câteva cuvinte despre dvs., dar și despre crama pe care o reprezentați la evenimentul Revino-Descoperă Vinurile din România, organizat în Capitală…
Mă numesc Cosmin Crăciunescu și reprezint Crama Aramic din localitatea Silagiu, județul Timiș. Crama Aramic a fost înființată în 2010 și are o suprafață de 46 de hectare de viță de vie. În momentul acesta toate suprafețele de vie sunt intrate pe rod. În anul 2015 am început prima producție de procesare de vin. De asemenea, în același an, am finalizat o investiție pe partea de vinificație unde am implementat un proiect european cu o capacitate de peste 300.000 de litri de vin pe stoc. Am adus în Crama Aramic ultimele tehnologii din domeniul vinificației însemnând cisterne de inox, zone de recepție și o linie de îmbuteliere performantă.
Mai mult, în anii 2010 și 2012, am implementat două proiecte de reconversie pe viță de vie unde am înlocuit toate vițele de vie vechi de pe plantațiile noastre cu soiuri nobile, toate extrem de performante pentru diocen.
În 2015, așa cum v-am spus, am finalizat investiția pe procesare și tot în același an am avut prima producție de vin.
Despre ce producție de struguri vorbim în cazul unei crame tinere precum Aramic? Câte tipuri de vinuri produceți?
Având în vedere faptul că plantațiile sunt tinere mizăm pe o creștere anuală, etapizată, a producției. Până acum am avut o producție de struguri la hectar (undeva) la jumătatea capacității maxime care va fi în următorii ani. Ne dorim să atingem o recoltă de opt tone de struguri la hectar.
Avem opt soiuri de struguri și, ca atare, producem opt tipuri de vinuri monosoi, două cupaje și un rose. Pe viitor vom lărgi gama de vinuri și sperăm să ajungem la 14 tipuri de vinuri.
Ce grup țintă de clienți urmăriți și care este prețul vinului produs de Crama Aramic?
În momentul de față ne adresăm zonei HoReCa cu o oferta variată de vinuri premium și pe viitor vom avea ca și țintă, de asemenea, vinurile premium și super-premium.
În acest an, suntem în faza de construcție a unei noi zone de stocare și învechire a vinurilor pe care le producem și vom lărgi oferta pe partea turistică cu o zonă de degustare și o zonă de vânzare vinuri. Calitatea vinului nostru este superioară prețului cu care îl vindem. Mi se pare nu numai corect, dar și cea mai bună modalitate de promovare, să oferim un vin de o calitate superioară la un preț foarte accesibil. Răspunsul nostru este acela că dorim să stabilim un preț corect și un preț care să fie apreciat de consumatori. Acesta este principalul nostru atu și acest lucru ne diferențiază de celelalte crame.
Crama Aramic are o prezență activă la evenimentele dedicate promovării vinurilor și turismului viticol din România. Este și aceasta o rețeta de promovare și de luare a contactului cu piața și concurența aferentă?
Anul acesta am participat la două evenimente privind vinurile: unul la Timișoara și un al doilea la târgul organizat de Revino, la București. Este adevărat că aceste evenimente reprezintă și o rețetă de promovare.
În consecință, ne dorim să participăm la toate evenimentele majore de promovare a vinului care se vor desfășura în România. De altfel, targetul Cramei Aramic este simplu: și anume să vindem tot ce avem pe stoc!
Cât de acerbă este concurența pe piața vinului? Cât de dură este competiția unei crame relativ mici și noi, precum Crama Aramic, în competiția cu marii jucători din domeniu?
În momentul acesta, cramele mari ocupă aproape toată piața vinului din România. În același timp, sunt convins că există loc suficient și pentru cramele mici cât timp acestea aduc pe piață un vin de o calitate bună, la un preț competitiv, și reușesc să mențină la un standard ridicat această calitate.
Din punctul nostru de vedere, românul apreciază calitatea vinului și noi sperăm să ne ridicăm la calitatea dorită de consumatorul nostru final.
De altfel, Crama Aramic beneficiază de soluri deosebite care pot produce vinuri deosebite..
Cât de greu este să intri într-un business cu o cramă de vinuri?
Sincer, nu mă așteptăm la aceste provocări, însă, cu timpul am reușit să învățăm foarte mult despre producția de vin și implicit creșterea viței de vie. În același timp ne ajută foarte mult solul din zona Silagiu, zonă renumită pentru vinurile produse în anii trecuți. Sunt convins că vom produce și pe viitor vinuri de o calitate deosebită, apreciate de consumatori.
Domnule Cosmin Crăciunescu vă mulțumesc pentru amabilitatea și deschiderea arătate și vă doresc mult succes în continuare…
Un interviu realizat de Iulian Badea