Gigi Căciuleanu, aniversat la TNB

0

Întotdeauna am știut că vreau să fac altfel de dans, nu doar dans modern sau contemporan – a declarat, duminică, dansatorul și coregraful Gigi Căciuleanu, în cadrul conferinței „L’Om Gigi: Linii_Trasee_Semne_Sensuri”, organizată la Teatrul Național din București.

„Am știut întotdeauna că vreau să fac altfel, dar nu am știut cum până când nu a intrat pe ușă profesoara Miriam Răducanu, pe care am avut-o la școală ca profesoară de arta actorului — pe atunci nu se putea spune dans modern sau contemporan — și când a intrat pe ușă am zis ‘Asta e!'”, a spus artistul, informează Agerpres.

Gigi Căciuleanu a fost sărbătorit pe scena Naționalului bucureștean, la împlinirea a 70 de ani de viață, prin două evenimente — spectacolul „D’ale noastre”, prezentat pe 11 mai, și duminică, în conferința „L’Om GiGi”, prin care publicul a putut intra în laboratorul artistului.

El a început conferința cu o parte din spectacolul „Un minut de dans sau Uf!!!”, pe care l-a realizat în urmă cu doi ani și în care a prezentat modul în care sunetele fiecărei limbi, specificul ei, se transformă în gest, în mișcare, în dans. Artistul a dat exemple din limbile poloneză, cehă, maghiară, italiană, spaniolă, engleză și, bineînțeles, din rusă și franceză, spații culturale în care, potrivit acestuia, s-a născut baletul clasic.

În partea a doua a evenimentului, artistul a purtat spectatorii în universul propriilor poezii, o parte dintre ele cuprinse chiar în volumul „Miroirs”, apărut anul trecut și în România.

Artistul a mărturisit că a fost dintotdeauna interesat de poezie, „care reprezintă, de fapt, transpunerea în cuvinte, în metafore”, a propriilor mișcări de dans.

Un moment deosebit pe parcursul conferinței a fost cel în care dans-actorul Lari Giorgescu a urcat pe scenă, împreună cu echipa din piesa „D’ale noastre”, și au interpretat câteva momente din spectacol.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.