Alpinistul Horia Colibășanu, o nouă performanță

Horia Colibăşanu a ajuns marţi dimineaţă, la ora 6.20, pe cel mai înalt vârf al Everestului, fiind primul alpinist român care a reuşit această performanţă fără oxigen suplimentar.

Ascensiunea finală a durat 12 ore neîntrerupt, Horia atingând cel mai înalt vârf din lume la ora 06.20, ora României. „A fost oribil de greu, foarte, foarte frig. Am reușit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf și cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expedițiile care urcă pe ruta sudică”, a transmis Horia Colibăşanu, de pe Everest. Alpinistul a reuşit să facă ascensiunea fără oxigen și fără şerpaşi.

Everest este cel de-al optulea vârf de 8000 metri din portofoliu lui Colibăşanu, din cele 14 care există în lume.

În urmă cu 16 ore, Horia Colibăşanu ajunsese la 8.300 de metri, unde a şi poposit pentru a se odihni. Apoi a urcat până la punctual final, în 12 ore, la 8.848 metri.

Primul român care a ajuns pe Everest a fost Constantin Lăcătuşu, pe 17 mai 1995, încă cu şerpaşi şi oxigen suplimentar.

Luni seară, inclusiv premierul Sorin Grindeanu i-a transmis un mesaj de susţinere lui Horia Colibășanu, în care îi ura să fie primul român care ajunge pe Everest fără oxigen suplimentar.

„În scurt timp, Horia Colibășanu pleacă spre vârful Everest. Horia, România e alături de tine. Îți ținem pumnii. Să fii primul român care ajunge pe Everest fără oxigen suplimentar”, a scris Grindeanu, pe Facebook.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.