Pericolele ascunse ale hipertensiunii arteriale

0

Hipertensiunea arterială (HTA), una dintre cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare, reprezintă o importantă problemă de sănătate, cu o prevalenţă în continuă creștere. Importanța diagnosticării şi tratării acestei patologii rezidă în prevenția complicațiilor severe ce derivă din această boală (accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, aritmii etc). Pentru că de cele mai multe ori HTA este diagnosticată tardiv, controlul periodic chiar și în absența simptomelor ar putea preveni aparitia complicatiilor.

În România aproximativ 7,4 milioane de persoane suferă de hipertensiune arterială, afecțiune cardiovasculară care produce cele mai multe decese la nivel mondial.

Specialiștii cardiologi trag un semnal de alarmă și îndeamnă populația să ia măsuri împotriva factorilor de risc ce declanșează această boală, fiind cunoscut faptul că HTA influențează riscul cardiovascular independent de alți factori implicați.

Societatea Română de Hipertensiune Arterială lansează pe 17 mai (Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale), o campanie de informare și educare medicală pentru publicul general cu privire la hipertensiunea arterială și riscurile acestei boli.

În acest context, se vor face testări gratuite pentru măsurarea tensiunii arteriale și promovarea monitorizării corecte și constante ale acesteia și, mai mult decât atât, persoanele interesate își vor putea măsura colesterolul și glicemia.

Testările gratuite vor avea loc pe 17 mai în trei orașe din România – București, Constanța și Focșani și au drept ținte identificarea pacientilor hipertensivi, necunoscuți anterior precum și a celor cunoscuți hipertensivi dar necontrolați.

În București, campania se va desfășura în două puncte- Spitalul Colțea și Piața Unirii, între orele 9 și 18.00. Constănțenii își pot testa valorile tensionale în parcul Oleg Danovski între orele 9 și 18.00, iar locuitorii din Focșani în Piața Unirii între orele 9 și 16.00.

„Depistarea cât mai precoce a acestei afecțiuni, în stadii incipiente, când  impactul negativ al valorilor tensionale crescute încă nu și-a pus amprenta pe principalele organe direct afectate – denumite organe țintă: inima, vase de sânge, creier și rinchi, precum și instituirea unui tratament optim, poate stopa progresia către bolile cardiovasculare clinic manifeste ce pot complica evoluția unui pacient hipertensiv prin infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta renală, etc.

Pentru asigurarea unui control terapeutic optim, pacientul hipertensiv trebuie sa fie reevaluat periodic de către medicul de familie, pentru a se putea urmări complianța și aderența acestuia atât la tratamentul medicamentos cât și la măsurile non-farmacologice, adesea ignorate de cei mai mulți pacienți hipertensivi. Una din principalele cauze ale unui control terapeutic slab o reprezeintă tocmai această non-complianță la tratamentul antihipertensiv”, spune prof. dr. Maria Dorobanțu, Președinte al Societății de Hipertensiune Arterială.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.