Telefonie mobilă: Abonamentele, mai multe decât cartelele!

0

Numărul de abonamente de telefonie mobilă a depășit, în 2016, pentru prima dată numărul de cartele preplătite, în condițiile în care dintre cei 22,9 milioane de utilizatori activi de servicii de telefonie mobilă din România, 11,5 milioane erau utilizatori pe bază de abonament, a anunțat, miercuri, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

„Pe parcursul anului 2016 s-a menținut tendința de creștere a numărului utilizatorilor de abonamente la serviciile de telefonie mobilă, în detrimentul utilizatorilor pe bază de cartele preplătite active, ajungându-se pentru prima dată la un număr de abonamente mai mare decât cel de cartele preplătite active. Utilizatorii de telefonie din România au vorbit în medie în fiecare lună a anului 2016 câte 1 oră și 4 minute prin intermediul rețelelor fixe și de patru ori mai mult prin intermediul rețelelor mobile (4 ore și 17 minute). Deși, în continuare, un apel efectuat de pe telefonul fix (3 minute și 4 secunde) durează, în medie, mai mult decât unul de pe mobil (2 minute și 37 de secunde), diferența dintre cele două categorii de trafic se micșorează de la an la an”, se spune în comunicat, informează Agerpres.

Conform ANCOM, la sfârșitul anului 2016, în România erau 22,9 milioane de utilizatori activi de servicii de telefonie mobilă (în scădere cu 1% față de sfârșitul anului 2015), dintre care 11,5 milioane (+8%) erau utilizatori pe bază de abonament și 11,4 milioane (-9%) utilizatori pe bază de cartele preplătite active. Creșterea numărului de abonamente se datorează, în principal, utilizatorilor persoane fizice care preferă acest tip de acces la serviciile de telefonie mobilă, numărul acestora înregistrând o creștere cu +11% în anul 2016, până la 8,6 milioane.

Instituția precizează că rata de penetrare la nivelul populației a cartelelor SIM active pentru serviciile de telefonie mobilă a ajuns la 116% la finalul anului 2016.

„Deși numărul total de utilizatori activi ai acestui serviciu a scăzut ușor, traficul total de voce (exclusiv roaming internațional) efectuat de aceștia a crescut cu +2% în anul 2016 față de anul 2015, până la aproape 70,6 miliarde minute. Doar traficul în rețelele mobile proprii a înregistrat o scădere de—10%, până la 44 miliarde minute, celelalte categorii de trafic înregistrând creșteri în anul 2016: traficul către alte rețele de telefonie mobilă +36%, până la 20,3 miliarde minute, traficul către rețele din afara României +10%, până la 4,1 miliarde minute și, respectiv, traficul către rețelele fixe +4%, până la 2,3 miliarde minute”, se menționează în comunicat

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.