Assange scapă de acuzațiile de viol

Share:

Parchetul din Suedia a anunţat, vineri, că va renunţa la acuzaţiile de viol aduse fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, formulate de o tânără suedeză, închizând astfel o saga judiciară care dura din 2010.

„Procurorul Marianne Ny a decis să claseze dosarul presupusul viol de care fusese acuzat Julian Assange”, a informat, vineri, Parchetul suedez într-un comunicat.

Aceasta este o victorie importantă pentru australianul de 45 de ani care a negat constant acuzaţiile de viol aduse de o femeie suedeză de 30 de ani.

În urma acuzaţiillor în justiţie, Assange s-a apărat şi a fost nevoit să se refugieze în Ambasada Ecuadorului din Londra, în 2012, în speranţa că va scăpa astfel de un eventual mandat de arestare european aşa cum a cerut Suedia, potrivit presei belgiene.

Assange a denunţat şi o manevră prin care ar fi putut fi extrădatr către Statele Unite, unde riscă să fie urmărit pentru publicarea de documente militare şi diplomatice confidenţiale, potrivit 7sur7.be.

În noiembrie, după mai multe complicaţii procedurale a fost audiat de un procuror ecuadorian, la Londra, în prezenţa magistraţilor suedezi. La fiecare audiere, Assange, fondatorul WikiLeaks, şi-a pledat nevinovăţia şi a repetat că presupusul viol de care s-a plâns victima a fost în realitate o relaţie liber consimţită.

Cu toate acestea, Parchetul suedez a avut la dispoziţie până vineri o eventuală prelungire a cererii de încarcerare care trebuia decisă de tribunal, ceea ce nu s-a întâmplat.

Dar chiar şi aşa, potrivit autorităţilor britanice, Assange nu poate să părăsească deocamdată Ambasada Ecuadorului, deoarece este acuzat de un alt delict, din 2012, când a încălcat ordinul de eliberare pe cauţiune.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.