Dodon vrea ca Moldova să devină stat prezidențial

0

Președintele Igor Dodon vrea să transforme Republica Moldova în țară prezidențială, sugerând că va face în continuare demersuri pentru realizarea acestui obiectiv, relatează vineri Radio Chișinău.

Ales prin vot direct în urma deciziei Curții Constituționale de la Chișinău din 4 martie 2016, dar cu atribuții limitate, președintele Igor Dodon vrea împuterniciri suplimentare și nu doar în ceea ce ține de posibilitatea de a dizolva parlamentul, scrie Independent.md.

Într-o declarație de presă în urma unei întrevederi cu experți ai Comisiei de la Veneția aflați într-o vizită la Chișinău, Dodon a afirmat vineri că Republica Moldova are nevoie de un președinte cu atribuții largi.

În acest context, el s-a referit la proiectul de modificare a Constituției prin care șefului statului să-i fie acordate împuterniciri sporite privind dizolvarea parlamentului.

Astfel, potrivit lui Dodon, Republica Moldova „are nevoie de o putere prezidențială dură, ca în alte state, să nu existe tărăboi și anarhie ca astăzi”, iar acest lucru, susține el, va fi realizat dacă nu de acest parlament, atunci de următorul, scrie Independent.md.

El a făcut această declarație imediat după conferința de presă susținută împreună cu un reprezentant al delegației Comisiei de la Veneția, remarcă același ziar. Potrivit acestuia, în cadrul briefing-ului alături de oficialul străin, Igor Dodon a avut o poziție mai moderată, menționând că înțelege „mesajele și poziția politică” a altor partide, dar că „noi trebuie să creăm un sistem echilibrat politic, indiferent de interesul partinic sau ideologic al cuiva”.
„Există o majoritate parlamentară, există un președinte al țării ales de întreg poporul și evident trebuie să existe un echilibru’, a spus Igor Dodon la conferința de presă comună cu reprezentantul delegației Comisiei de la Veneția.

Imediat după aceasta, Igor Dodon și-a înăsprit tonul și a reiterat că pledează pentru dizolvarea actualului legislativ și convocarea de alegeri parlamentare anticipate.

O misiune de experți ai Comisiei de la Veneția se află la Chișinău pentru a discuta proiectul de modificare a Constituției inițiat de Igor Dodon și de deputații socialiști din parlament. Celelalte grupuri parlamentare s-au pronunțat joi împotriva acestei inițiative.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.