Turcia: Principalul partid prokurd are un nou președinte

Principalul partid prokurd din Turcia, Partidul Democrat al Popoarelor (HDP), și-a ales sâmbătă un nou copreședinte în locul lui Figen Yuksekdag, care se află din noiembrie în închisoare pentru acuzații legate de terorism și căreia i-a fost retras mandatul de deputat în urmă cu trei luni, relatează Reuters.

Figen Yuksekdag a fost lăsată fără mandatul de deputat după ce Curtea de Casație a validat o condamnare a sa pentru „propagandă teroristă”.

La congresul de sâmbătă al Partidului Democrat al Popoarelor, organizat sub stricte măsuri de securitate, Serpil Kemalbay a fost ales copreședinte al formațiunii alături de Selahattin Demirtas, care se află de asemenea în închisoare pentru acuzații legate de terorism dar care este în continuare membru al parlamentului, informează Agerpres.

Într-un mesaj transmis din celula sa din închisoare din nord-vestul Turciei, Selahattin Demirtas a cerut HDP să pregătească „un plan de luptă pentru democrație și pace” în fața „epurării politice”.

„Ne confruntăm cu închiderea tuturor canalelor politice democratice”, a spus el în mesajul citit în congres în aplauzele delegaților. „Însă orice se va întâmpla … HDP nu va abandona politica democratică, va insista asupra metodelor non-violente pentru găsirea unei soluții la problemele politice”, a mai spus el.

Autoritățile turce acuză HDP că este aripa politică a separatiștilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație considerată drept teroristă de Turcia, SUA și UE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.