Moment emoționant la Sibiu Jazz Festival

1

Un apel la pace în Siria a fost lansat, în premieră la Sibiu, printr-un concert de excepție, pe scena Sibiu Jazz Festival, de artiști veniți din orașul Homs, fosta „capitală a revoluției”.

Un moment emoționant pentru sute de spectatori sosiți la Sibiu din mai multe țări a avut loc duminică, în ultima seară a celui mai vechi festival de jazz din România, când pe scenă au urcat artiștii sirieni de la „Mozayek Band”. Aceștia au impresionat prin talent, combinația dintre muzica tradițională și cea de jazz, dar mai ales prin seninătate și felul în care au reușit să facă apel la pace, fără a se plânge, deși la ei acasă, chiar în orașul lor, Homs, duminică, regimul sirian a preluat controlul în totalitate, odată cu evacuarea rebelilor din ultimul cartier. Concertul de la Sibiu a fost primul concert internațional al celor de la „Mozayek Band”, informează Agerpres.

„Ceea ce particularizează acest proiect este mesajul: muzică pentru pace. Mesaj transmis de muzicieni din Siria care au venit la Sibiu chiar din Homs, un oraș intens bombardat, unde poate încă curge sânge. Trebuie să susținem, să încurajăm creativitatea. Cu cât se produce mai mult frumos prin artă, prin muzică în special, cu atât violența și războiul pot să fie diminuate. Trebuie să credem într-un limbaj al artei și culturii, care are putere. Și prezența acestor muzicieni aici este chiar această dovadă”, a declarat Simona Maxim, director al Sibiu Jazz Festival.

După coreenii de la Back String, un trio care a adus la Sibiu instrumente muzicale orientale, sirienii de la „Mozayek Band” au reușit să obțină ropote de aplauze după fiecare melodie a lor.

Pentru a arăta cât de frumoasă este țara lor, artiștii sirieni au proiectat imagini din Siria, pe un ecran situat pe scenă, fără a arăta vreo fotografie cu cineva însângerat sau cu dramele pe care le trăiesc acasă, în plin război. La final, toți cei de pe scenă au mulțumit publicului și au afișat un steag al Siriei.

Sibiu Jazz Festival reușește, de aproape o jumătate de secol, să scrie istorie.

Citește și
1 Comentariu
 1. CatalinSiria spune

  Eu sunt Roman, Si stau in Siria de 12 ani. As vrea sa transmit media romaneasca. Ca homs nu este „capitală a revoluției” Si in Siria nu a fost nici o „revoluției”
  Si in plus trupa Mozayek majoritatea sunt crestini. „regimul” Sirian care defapt este guvernul sirian, Apara Crestinii din homs. acei „rebeli” majoritatea nu sunt sirieni, si sunt musulmani radicali din secta wahhabi adusi de nato si de Arabia saudita.
  In 2013 acei saraci „rebeli” taiau capetele la tineri Crestin din Siria si ii intepau capetele pe gard in fata moscheei sau biserici.
  Apelul trupei Mozayek e de fapt Apel: Sa nu mai finantati si mediatizati stiri anti Siria si anti guvernul sirian care apara Sirieni de „rebeli”….
  Imi este rusina ca Romania si media Romana pana acu face parte din media occidentala de dezinformare si propaganda rusinoasa care omara mii de sirieni….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.