Raiffeisen Bank şi EximBank România finanțează un proiect strategic în Portul Constanța

Share:

Raiffeisen Bank şi EximBank România au acordat companiei Comvex S.A. o finanţare în valoare de 33,6 milioane de euro pentru un proiect strategic în Portul Constanţa.

Raiffeisen Bank, Aranjor şi Finanţator, şi EximBank România, Finanţator, au semnat la finalul săptămânii trecute un acord de credit în valoare de 33,6 milioane de euro cu compania Comvex S.A., destinat finanţării proiectului Terminal de cereale în Portul Constanţa, Dana 80.

Suma finanţării este subscrisă în mod egal de cele două bănci, respectiv 16,8 milioane de euro fiecare. Creditul de investiții acordat de consorţiul bancar beneficiază, în plus, şi de o garanție emisă de EximBank în numele şi contul statului român, în valoare de 18,2 milioane de euro.

Finanțarea – acordată pe o perioadă de 10 ani – are ca obiect dezvoltarea şi ulterior operarea de către Comvex S.A.a unui Terminal de cereale cu o capacitate de stocare de 200.000 de tone, iar investiția totală este de peste 45 de milioane de euro. În completarea finanțării bancare, Comvex S.A.a obținut fonduri de pe piaţa de capital, ce i-au permis o contribuție proprie în valoare de peste 8 milioane de euro.

Terminalul va fi construit în Dana 80 a Portului Constanța, cea mai adâncă dană de la Marea Neagră si va marca o premieră în România: va crea posibilitatea încărcării la capacitate totală a celor mai mari nave de transport cereale, tip Panamax şi Cape Size, până la 120.000 tdw. De asemenea, va lega Portul Constanța cu cele mai importante piețe de export pentru cereale din Asia şi va crește importanța acestuiain regiune.

Conform estimărilor companiei, construcția acestui terminal înseamnă, într-o primă fază, dezvoltarea capacităților de export de cereale ale României cu peste 3 milioane de tone, putând ajunge treptat, până la finalul proiectului, la 10 milioane de tone. De asemenea, operarea suplimentară în Dana 80 va duce la creșterea semnificativă a atractivității şi a profitabilității Portului Constanța, precum şi la crearea de noi locuri de muncă de înaltă calificare.

Proiectul este considerat unul de importanță strategică şi este inclus în Master Planul General de Transport al României, aprobat prin HG 666/2016, precum şi în Master Planul Portului Constanța. Totodată, acesta este integrat într-un proiect de dezvoltare privind infrastructura feroviară prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Consultanța juridică în procesul de finanțare a fost asigurată de biroul din București al Wolf Theiss Rechtsanwälte GmbH & Co KG, acționând în numele finanțatorilor, şi de către Mareş, Danilescu & Mareş, în numele Comvex S.A.

Despre Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank este o bancă universală de top, oferind o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporațiilor mari, prin multiple canale de distribuție: unități bancare, rețele de ATM şi EPOS, phone-banking (Raiffeisen Direct), mobile banking (myBanking) şi internet banking (Raiffeisen Online). Banca are o rețea de peste 478 agenții în toată țara care deservesc aproximativ 2 milioane clienți, dintre care aproape 100.000 de IMM-uri şi 5.700 corporații mari şi medii.

Despre EximBank

EximBank se implică activ de aproape 25 de ani în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Banca a dezvoltat şi oferă soluţii complexe şi integrate pentru exportatori sprijinind activitatea de export din faza de producţie, livrare şi până la încasarea contravalorii mărfurilor exportate, prin:

FINANȚĂRI care acoperă cheltuielile pentru producerea sau livrarea mărfurilor sau pentru prestarea serviciilor destinate exportului.

GARANŢII emise în numele şi contul Statului Român care reduc riscurile asociate activității de creditare şi facilitează astfel accesul companiilor la finanțare.

ASIGURĂRI emise în numele şi contul Statului Român care protejează încasările exportatorilor împotriva riscurilor asociate partenerilor externi şi a riscurilor asociate țării de destinație.

FACTORING

SOLUȚII DE TRADE FINANCE adaptate specificului fiecărei companii –Acreditivul documentar; Scrisoare de garanție bancară; Incasso; Ordinul de plată documentar.

INFORMAŢII COMERCIALE DESPRE PARTENERII DE AFACERI.

Informații suplimentare pot fi obținute prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau al adresei de e ‑mail informatii@eximbank.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.