Mesajul lui Grindeanu către ambasadorii statelor UE

0

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, miercuri, că a cerut ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene sprijinul pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

În timpul unei vizite la Institutul de Cercetari Nucleare Pitești, șeful Executivului a precizat că România a făcut un pas important privind aderarea la OCDE prin invitația adresată țării noastre de a se alătura Agenției pentru Energie Nucleară (NEA).

„Consolidarea relației României cu OCDE este o prioritate pentru Guvernul pe care îl conduc (…) și pot afirma fără nicio ezitare, fără nicio reținere, că țara noastră este pregătită să demareze negocierile de aderare. De altfel, vin (…) de la o întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, cărora le-am cerut, de asemenea, sprijinul pentru țara noastră în aderarea la OCDE”, a declarat Grindeanu.

Șeful Guvernului a mai spus că Institutul de la Mioveni este un centru de excelență.

„Este remarcabilă implicarea Institutului în cele două proiecte internaționale, de ardere și depozitare a deșeurilor radioactive, unde a performat la cele mai înalte standarde, alături de state precum Statele Unite ale Americii, Italia, Belgia, Franța și Canada”, a spus Grindeanu.

Grindeanu a reiterat totodată „angajamentul ferm” al Guvernului de a sprijini cercetarea românească în domeniul dezvoltării tehnologiilor nucleare civile, având în vedere că acestea au aplicare în zone strategice, cum ar fi energia, medicina sau agricultura.

„Am aprobat în martie anul acesta completarea Strategiei naționale de cercetare — dezvoltare cu mai multe proiecte, printre care și cel privind tehnologii aferente reactorului nuclear de generație IV, foarte bine cunoscut (…) sub denumirea de ALFRED, pentru dezvoltarea căruia astăzi vor fi semnate cele două acorduri ce vor completa acordul internațional deja existent al Consorțiului European FALCON. Va fi încă un proiect de prestigiu care se va adăuga la celelalte două — laserul de la Măgurele și centrul Danubius de la Tulcea”, a spus Grindeanu.

De asemenea, premierul Grindeanu a răspuns la o întrebare a directorului Institutului, Constantin Păunoiu, referitoare la o eventuală creștere a fondurilor pentru cercetare la rectificarea bugetară.

„Pe lângă faptul că aveți un susținător foarte bun în Guvernul României, pe domnul ministru Valeca, să știți că astăzi (…) am venit și cu secretarul de stat de la Finanțe, cu domnul Mișa (…) Domnul secretar de stat, (…) veți fi de vină dacă nu veți face rectificarea în acest domeniu așa cum trebuie”, a mai transmis Grindeanu conducerii Institutului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.