Phenianul a lansat o nouă rachetă balistică

0

Coreea de Nord a lansat luni în jurul orei locale 5.39 o rachetă balistică din regiunea orientală Wonsan, de pe coastă, către est, a anunțat armata sud-coreeană.

Statul-major interarme sud-coreean apreciază că a fost o rachetă Scud, cu rază scurtă de acțiune, informează Yonhap. Traiectoria acesteia s-a încheiat la circa 450 de kilometri, în Marea Japoniei.

Comandamentul american din Pacific a comunicat că racheta a fost urmărită șase minute și se pare că nu a amenințat America de Nord, precizează Reuters.

Lansarea a fost raportată imediat președintelui Coreei de Sud, Moon Jae-in, care a convocat de urgență Consiliul de Securitate Națională. Acesta s-a întrunit la ora locală 7.30, sub conducerea consilierului prezidențial pentru securitate națională Chung Eui-yong.

Secretarul general al guvernului de la Tokyo, Yoshihide Suga, a exprimat protestul ferm al țării sale, arătând că „lansarea acestei rachete balistice din Coreea de Nord este foarte problematică din punct de vedere al siguranței navigației maritime și traficului aerian și constituie o încălcare clară a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”. El a precizat că nu au fost afectate aeronave sau nave maritime.

Casa Albă a declarat că președintele Donald Trump a fost informat despre eveniment.

A fost a noua rachetă lansată de Coreea de Nord anul acesta. Din 10 mai, când a început mandatul noului președinte sud-coreean, Phenianul a răspuns încercărilor lui Moon de a relua dialogul prin trei lansări de rachete. Pe 21 mai, nord-coreenii au testat o rachetă cu rază medie de acțiune Pukguksong-2, iar sâmbătă au efectuat un test cu o rachetă sol-aer ghidată de tip KN-06.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.