Românii au reciclat 35.000 de baterii și acumulatori uzați

Peste opt tone de baterii și acumulatori portabili uzați, echivalentul a 35.000 de astfel de produse, au fost reciclare de către români în decurs de șase luni, în timpul campaniei ,,Privește Partea Pozitivă’, derulată de Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB), din octombrie 2016 până în martie 2017, au anunțat organizatorii, într-un comunicat de presă, postat pe pagina de Internet a organizației.

Campania SNRB, aflată la cea de-a doua ediție, a contorizat peste 3.000 de participanți înscriși în program și s-a derulat în peste 250 de magazine partenere.

Potrivit sursei citate, pentru fiecare 20 de baterii uzate predate în săculeții speciali pentru colectare puși la dispoziție de către organizatori, concurenții au primit gratuit patru baterii noi, două tip R3 (AAA) și două tip R6 (AA). Mai mult decât atât, în cadrul campaniei s-au organizat 100 evenimente de activare cu rolul de informare și promovare a mesajului ecologic în care toți cei care au știut să răspundă la întrebări legate de colectarea selectivă, au fost premiați instant cu ghiozdane, acumulatori externi sau cutii pentru depozitarea temporară a bateriilor uzate la domiciliu. La finalul campaniei, toți participanții au fost înscriși într-o tombolă în cadrul căreia a fost extras câștigătorul marelui premiu constând într-o vacanță pentru două persoane într-o destinație eco pentru ,,reîncărcarea bateriilor’.

În prezent, Asociația SNRB a dezvoltat o rețea de peste 3.000 de puncte de colectare disponibile la nivel național, atât în orașele mari, cât și în localitățile mai mici, lista fiind disponibilă pe Harta Reciclării (www.undereciclam.ro) sau ca aplicație pentru terminalele mobile, în Appstore și GooglePlay.

Organizatori campaniei anunță a treia ediție a campaniei ,,Privește Partea Pozitivă’, ce va fi lansată la jumătatea lunii iunie, iar informațiile despre regulament, magazine participantele, dar și alte promoții fiind disponibile pe pagina dedicată www.colecteazabaterii.ro.

Conform specialiștilor, din totalitatea deșeurilor municipale generate, deșeurile de baterii sunt cele mai nocive pentru sănătatea oamenilor și pentru mediul înconjurător. Gradul de periculozitate al bateriilor uzate rezidă tocmai în componența chimică a acestora, respectiv conținutul de metale grele, precum mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu.

Bateriile suferă un proces de oxidare prin care metalele grele sunt eliberate în sol, pătrunzând în pânza freatică și, într-un final, în apa potabilă. La nivelul organismului uman, metalele grele provoacă afecțiuni grave ale sistemului nervos, respirator, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer și alte disfuncționalități critice. Pericolul este cu atât mai mare cu cât efectele produse de gestionarea necorespunzătoare a acestui tip de deșeuri au acțiune imediată.

Statistica oficială relevă faptul că românii aruncă la gunoi, anual, peste 50 milioane de baterii și acumulatori uzați, reprezentând aproximativ 1.150 tone deșeuri cu conținut mare de metale grele, precum mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu și care, potrivit normelor europene, ar trebui colectate și reciclate în mod responsabil.

Începând cu data de 1 ianuarie 2016, ținta de colectare a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili este de 45% din cantitatea de astfel de produse puse pe piață.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.